Preskoči na vsebino

ZGODBE

Mobilnost na Univerzi v Reki

Mobilnost na Univerzi v Reki

Izbira Fakultete za Gradbeništvo Univerze v Rijeki je bila osnovana z željo po sodelovanju z nekaterimi profesorji njihove Katedre za promet ter Katedre za arhitekturo in urbanizem. Gostovanje je bilo izvorno načrtovano za pomlad leta 2020, kar pa je preprečila epidemija koronavirusa. Takrat smo z dr. Aleksandro Deluka Tibljaš tudi pripravljali skupni projekt za Evropsko prestolnico kulture na Reki, ki pa je bila prav tako kot projekt okrnjena zaradi nastale situacije. Izvedba mojega gostovanja se je tako prestavila na pomlad 2023.

Gostovanje, ki sem ga izbrala, je bila kombinirana mobilnost za namene poučevanja in usposabljanja. Kar se poučevanja tiče, smo se dogovorili za teme, ki so pomembne za njihove študente kot tudi za moje strokovno in raziskovalno delo ter se tičejo analiz, raziskovanja ter načrtovanja politik in infrastrukture za kolesarjenje in pešačenje ter transformacijo uličnih prostorov. Predstavljeni so bili primeri iz lokalnega okolja, zlasti sodobne prostorsko-prometne rešitve, kot je npr. skupna prometna površina, kar je bila za študente zelo zanimiva tema, saj tam v praksi še ne implementirajo tovrstnih rešitev. Tudi vidik participacije pri preoblikovanju javnih prostorov je bila zanje zanimiva tema. Študenti so bili precej odzivni in radovedni, kar je bila zelo pozitivna izkušnja. Na predavanjih so poleg študentov vselej prisostvovali tudi njihovi profesorji (od dva do trije), ki so bili povabljeni s strani fakultete.

Sklop usposabljanja je potekal na način, da sem se čim bolj integrirala v njihovo delovno okolje. Za obdobje izmenjave sem na fakulteti dobila v uporabo pisarno, kjer sem lahko vsak dan delala (predvsem pripravljala predavanja), obenem sem na ta način bila v stiku z zaposlenimi, kar je rezultiralo v velikem številu koristnih pogovorov, vezanih na različne teme, kot je npr. organizacija fakultete in celotnega kampusa, ki so mi ga tudi razkazali, predstavili so mi način poučevanja, delo na projektih, težave ob nameri priprave novega študijskega programa in tudi razvojne vidike mesta Reke ter drugo. Povabljena sem bila tudi na predstavitev projekta “Analiza ugroženosti od obalnog plavljenja ranjivih naselja Primorsko-goranske županije”. Poleg dr. Deluke Tibljaš sem spoznala kar nekaj profesorjev, tako s Katedre za promet (npr. dr. Sanjo Šurdonja) kot tudi s Katedre za arhitekturo in urbanizem (npr. dr. Iva Mrak, dr. Denis Ambruš, arh. Bojan Bilić) ter dr. Zvezdano Veršić-Žunić kot tudi dekana fakultete dr. Mladena Bulića.

V prostem času sem imela priložnost na lastne oči videti primere dobrih in slabih praks urejanja javnega prostora ter prometne infrastrukture v tem prostorsko zelo razgibanem mestu. Imela sem tudi redko priložnost udeležiti se vodenega ogleda ladjedelnice 3. maj, kar je bil medijsko precej odmeven dogodek (https://www.novilist.hr/rijeka-regija/rijeka/3-maj-je-zivot-napravili-smo-dir-po-skveru-na-kantridi-i-podsjetili-se-da-bez-njega-nema-ni-rijeke/) kot tudi post-evrovizijskega sprejema riješke skupine Let 3.

Izkušnja izmenjave je bila več kot odlična, predvsem zaradi izjemne angažiranosti tamkajšnjih profesorjev ter obenem motiviranosti študentov. Čeprav sem predavanja izvajala v angleškem jeziku, sem obenem okrepila tudi znanje hrvaščine. Menim, da smo v 14 dnevih stkali res dobre odnose, ki bodo zagotovo rezultirali v nadaljnem sodelovanju, bodisi na projektih ali izmenjavi ter izmeničnih ekskurzijah študentov.

Vsem, ki odlašajo z odločitvijo glede izmenjave v tujino, le-to toplo priporočam, nenazadnje tudi formalni okvir prijave in poročanja nista prezahtevna.

izr. prof. dr. Kaja Pogačar
Fakulteta za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo

Združena mobilnost v kombinaciji poučevanja in usposabljanja (STA/STT)
Reka, Hrvaška
Obdobje izmenjave: junij 2023

 

Deli objavo:
Zapri