Preskoči na vsebino

Dostopnost

Dostopnost

Univerza v Mariboru – Služba za mednarodno sodelovanje se zavezuje, da bo omogočala dostopnost spletišča v skladu z Z​akonom o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij vsem uporabnikom.

Izjava o dostopnosti
Ta izjava o dostopnosti se nanaša na spletišče erasmusplus.um.si. Za zagotavljanje zahtev glede dostopnosti so bile sistemsko zagotovljene nekatere prilagoditve, kot so:

 • sprememba barv na črno-belo,
 • prilagajanje temnih in svetlih kontrastov,
 • ustavitev premikov in animacij,
 • sprememba tipa pisave,
 • podčrtanje povezav,
 • prilagoditev velikosti pisave,
 • odzivno oblikovanje oz. prilagajanje postavitve vsebine zaslonu,
 • funkcionalno tabularno premikanje z obrobo elementa,
 • uporaba nadomestnih besedil

Stopnja skladnosti
Spletišče erasmusplus.um.si je delno skladno z Zakonom o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij zaradi spodaj navedenih izjem.

Nedostopna vsebina
Dostopnost spletišča erasmusplus.um.si nenehno spremljamo in sproti izboljšujemo posamezne elemente dostopnosti. Kljub temu nekatere objavljene vsebine zaradi nesorazmernega bremena morda ne izpolnjujejo vseh zahtev glede dostopnosti, kot ji​h določa Zakon o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij. Pri spletnih objavah v okviru spletišča erasmusplus.um.si uporabnikom z različnimi oblikami oviranosti tako niso dostopni tudi nekateri dokumenti, ki so namenjeni strokovnim oziroma ozkim ciljnim javnostim ali pa bi iz razloga svoje kompleksnosti predstavljali nesorazmerno breme. Vendar se na Univerzi v Mariboru kljub temu izdatno trudimo, da bi bile vse naše vsebine čim bolj prilagojene morebitnim uporabnikom, ki pripadajo ranljivim skupinam. V prihodnje bomo skrbeli, da bomo dokumente v čim večji možni meri objavljali v dostopni obliki.

Primeri takih vsebin so:

 • skenirani dokumenti v PDF obliki zapisa,
 • programsko generirani dokumenti,
 • različne kompleksne tabele s podatki in infografike,
 • moduli, ki ne omogočajo avtomatizacije ali stroškovno učinkovite rešitve, s katerimi bi brez težav lahko ustvarili združljivost z zahtevami glede dostopnosti,
 • zunanji vgrajeni elementi, videoposnetki s podnapisi ali slikovni material, na katerega nimamo neposrednega vpliva, kot so npr. Google Maps zemljevidi, Youtube in podobno

Povratne in kontaktne informacije
Zaradi zelo pogostih posodobitev vsebin lahko obiskovalci pri brskanju po spletišču erasmusplus.um.si kljub prizadevanjem, da bi bile vse spletne strani čim bolj dostopne in uporabnikom prijazne, občasno naletijo na težave z dostopnostjo. Dostopnost bomo lahko še bolj izboljšali, če nam poročate o vaših izkušnjah z našim spletiščem. Če boste naleteli na kakšno težavo, če potrebujete dostop do informacij, ki so nedosegljive, nam to sporočite.

Obvestilo o morebitnih primerih neskladnosti objav z določili Zakona o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij in zahteve po posredovanju informacij v dostopni obliki lahko pošljete po navadni ali elektronski pošti:

Univerza v Mariboru
Služba za mednarodno sodelovanje
Slomškov trg 15, 2000 Maribor
+386 2 23 55 322
erasmus@um.si

Odgovor boste prejeli v roku osmih dni od prejema obvestila oziroma prošnje. V kolikor v tem roku ne bomo mogli podati ustreznega odgovora, vam bomo sporočili kdaj bo odgovor podan in razloge za zakasnitev odgovora.

V primeru, da ugotovite odstopanje od določil Zakona o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij, lahko podate prijavo inšpektorjem za informacijsko družbo po navadni ali elektronski pošti na naslov:

Inšpektorat Republike Slovenije za informacijsko družbo

MINISTRSTVO ZA DIGITALNO PREOBRAZBO
Davčna ulica 1
1000 Ljubljana
01 555 58 48
gp.irsid@gov.si

Priprava izjave o dostopnosti
​Izjava je bila nazadnje posodobljena 07. 06. 2023.

Zapri