Preskoči na vsebino

ZGODBE

Mobilnost na Finskem

Mobilnost na Finskem

Odločitev za izmenjavo je vedno dobra odločitev. Skozi izmenjavo posameznik predvsem pridobi drugačen vpogled v metode in tehnike poučevanja, kot spozna nove partnerje, s katerimi kasneje gradi tako raziskovalno kot pedagoško mrežo za sodelovanje. Moje poti na sever Evrope so postale v zadnjih letih že stalnica. Tako je tudi za to pot na sever odločitev bila pravzaprav zelo lahka. Univerza na Laponskem je dolgoletni partner tako Fakultete za turizem kot tudi Univerze v Mariboru kot celote, gre za partnerja, ki ima izjemno dober mednarodno študijski program imenovan Tourism Culture and International Management. Njegovo odličnost izkazuje visok interes za vpis (v zadnji generaciji preko 180 prijav na vsega 12 ponujenih mest) kot tudi izjemni rezultati študentov, ki po zaključku študija pravzaprav brez izjeme najdejo svoj prostor v mednarodnem turističnem okolju. Imeti možnost sodelovati v takšnem programu je priložnost, ki je ne gre izpustiti, tako je bila moja odločitev za obisk omenjene institucije in sodelovanje v tem programu pravzaprav zelo lahka.

Izmenjava na Univerzi na Laponskem je potekala skozi večino meseca februarja 2023, tekom izmenjave sem opravil predavanja v okviru predmeta Človeški kapital v turizmu (ang. Human Capital in Tourism). Ločeno od tega sem opravil vrsto sestankov, tako z vodjo študijskega programa, kot tudi posameznimi sodelavci na programu v želji, da bi poiskali sinergije za nadaljnje sodelovanje. Ena izmed variant, o kateri tečejo pogovori, je razvoj skupnega študijskega programa, morebiti v okviru programa Erasmus Mundus. Tako smo sklenili, da bomo najprej izvedli več individualno osnovanih kombiniranih intenzivnih programov (KIP), prvi se bo tako zgodil že septembra 2023.

To vsekakor ni edino sodelovanje, ki ga načrtujemo, trenutno že poteka sodelovanje tudi na področju raziskovanja (skupni Erasmus+ KA2 projekti) kot tudi na področju znanstvenega publiciranja.

Kot sem zapis začel, odločitev za izmenjavo je vedno dobra odločitev. Ne glede na to, kaj se zgodi, je to novo doživetje, včasih prijetno, kot je bilo moje, včasih zagotovo tudi manj prijetno – a to je del izkušnje. Vsekakor priporočam izmenjavo na Univerzi na Laponskem vsem, ki lahko tam najdejo svojega sogovornika. Odlična organiziranost institucije, dobri delovni pogoji in študentje, ki so izjemno željni znanja, so prava popotnica za dobro izmenjavo, le pogumno, tudi mrzlo ni niti približno tako, kot mogoče mislite.

red. prof. dr. Mitja Gorenak
Fakulteta za turizem

Mobilnost z namenom poučevanja (STA)
Rovaniemi, Finska
Obdobje izmenjave: februar 2023

Deli objavo:
Zapri