Preskoči na vsebino

ZGODBE

Aktualnosti turizma v Franciji

Aktualnosti turizma v Franciji

Konec marca 2023 sem se udeležila dvotedenske mobilnosti v Franciji, natančneje na IUT de Bordeaux, Carrieres Sociales Parcours Villes et Terrutoires Durables, ki ima svoje prostore v mestu Perigueux. Francija kot država razsvetljenstva lahko predstavlja zgled na področju visokošolskega izobraževanja s svojo dolgo tradicijo izobraževanja. Po drugi strani pa je Francija ena vodilnih turističnih destinacij v Evropi in kot taka primer različnih praks. Ravno zato sem se odločila za obisk te destinacije in IUT de Bordeaux, saj tudi oni delujejo na področju turizma. Poleg tega pa so locirani v vinorodni deželi, kar kaže na podobnosti s Slovenijo in našo turistično ponudbo.

Na sami instituciji so me zelo lepo sprejeli in organizirali termine za moja predavanja ter srečanja z njihovimi zaposlenimi. Prav tako so me povabili na dogodke na fakulteti in mi predstavili njihovo delovanje. Poleg predavanj sem imela tudi predstavitev Univerze v Mariboru ter Fakultete za turizem, kjer so se študenti zelo zanimali za mobilnost v Sloveniji.

Zagotovo je eden od učinkov moje mobilnosti postavitev Slovenije na zemljevid možnih izmenjav s strani francoskih študentov, tako da v naslednjem študijskem letu pričakujem gostovanje njihovih študentov na naši fakulteti. Prav tako je učinek te izmenjave nadgradnja predhodnega sodelovanja obeh institucij, saj se je na njihovi strani osebje nekoliko zamenjalo zaradi upokojitev in je to prvo leto, ko so nekateri zaposleni spoznali Slovenijo kot svojo državo partnerico. Predvsem pa je rezultat mobilnosti spoznanje, da fakulteta gostiteljica spreminja fokus poučevanja in se čedalje bolj osredotoča na družbene pojave in vlogo družbenih fascilitatorjev. To je zagotovo dobra predloga za premislek, kaj bi bilo morda še treba vpeljati v slovenske študijske programe, tudi v programe na naši fakulteti.

Sicer pa je bila učna izkušnja na fakulteti zanimiv preizkus mojih jezikovnih sposobnosti. Kljub temu da so mladi v sodobnosti obkroženi z angleškim jezikom skoraj na vsakem koraku, je v Franciji še vedno nekoliko drugače. Francoščina prevladuje in študenti so komaj razumeli moja predavanja v angleščini, še težje pa so odgovarjali na moja vprašanja. Po drugi strani je moja francoščina na še nižji stopnji, tako da so mi na instituciji prijazno omogočili pomoč pri prevajanju. Na pomoč je vskočila njihova upokojena predavateljica angleškega jezika in mi pomagala pri komunikaciji na predavanjih.

Poleg izpostave univerze v mestu Perigueux pa sem obiskala tudi matično lokacijo univerze v Bordeauxu. Obisk mi je omogočil posebno izkušnjo razsežnosti velikih študentskih kampusov, kjer na enem mestu velikosti povprečnega slovenskega mesta študenti obiskujejo predavanja, knjižnico, restavracijo, športne objekte, študentske domove, trgovine … oziroma imajo tam vse, kar potrebujejo. Eden največjih kampusov v Evropi tako gosti skoraj 54.000 študentov, kar je za naše razmere skoraj nepredstavljivo. Poleg tega pa sem doživela tudi posebno kulturno izkušnjo, saj sem Francijo obiskala ravno v času prvega stavkovnega vala. Tako sem tudi iz prve roke izkusila, kako stavkovne aktivnosti vplivajo na potek letalskega in železniškega prometa, kako se centri mest ustavijo zaradi povorke stavkajočih in kako se lahko protesti spremenijo v nasilne izgrede. Takrat so ravno zažgali vrata mestne hiše v Bordeauxu, ki pa so se že čez nekaj dni transformirala v turistično znamenitost, ki jo je vsak mimoidoči poslikal s telefonom.

Glede na vsa doživetja se je izmenjava na IUT de Bordeaux izkazala kot zelo prijetna izkušnja, saj so se gostitelji lepo potrudili in mi omogočili uspešno učno izkušnjo. Izmenjavo bi zagotovo priporočila kolegom, še posebej pa vsem tistim, ki se ukvarjajo z družbenimi pojavi in lahko vzpostavijo še boljše povezave s kolegi na IUT de Bordeaux, Carrieres Sociales Parcours Villes et Terrutoires Durables.

doc. dr. Barbara Pavlakovič
Fakulteta za turizem

Mobilnost z namenom poučevanja (STA)
Perigueux, Francija
Obdobje izmenjave: marec, april 2023

Deli objavo:
Zapri