Preskoči na vsebino

ZGODBE

Mobilnost v Turčiji

Mobilnost v Turčiji

Izvedena mobilnost je tesno povezana s področjem dela laboratorija LACE-X in raziskovalnega programa Konstruiranje celičnih struktur (P2-0063) na Fakulteti za strojništvo. Na Oddelku za strojništvo Middle East Technical University v Ankari (v nadaljevanju METU) namreč razvijajo postopke hibridne izdelave strojnih komponent, ki jih je mogoče uspešno uporabiti tudi za izdelavo komponent s celično strukturo.

Program usposabljanja na instituciji gostiteljici je zagotovil novo znanje in praktične izkušnje na področju sinteze izdelave komponent iz celičnih struktur s posebnim poudarkom na tehnikah hibridne izdelave. Te tehnike zajemajo istočasno uporabo dodajnih tehnologij in mehanskih obdelav odrezovanja, kar omogoča hitro in učinkovito izdelavo komponent s celično strukturo, izdelanih na končno mero. Usposabljanje je ključno nadgradilo znanje na področju izdelave celičnih struktur z uporabo inovativnih tehnik in bo omogočilo njihov skupni nadaljnji razvoj. Na tem področju je dogovorjeno raziskovalno sodelovanje z raziskovalci METU in izmenjava raziskovalcev. Na METU je bil izveden tudi raziskovalni seminar z naslovom “Mechanical behavior of cellular metamaterials at different strain rates”, ki je tamkajšnjim raziskovalcem približal stanje in izzive razvoja celičnih struktur. Pri ogledu Vehicle Safety Unit na METU so bile ugotovljene številne priložnosti za sodelovanje na področju razvoja varnostnih komponent za avtomobilsko industrijo.

V okviru mobilnosti so bila pridobljena nova znanja za izdelavo novih, izboljšanih celičnih inženirskih materialov. Hibridnih tehnik izdelave na UM v preteklosti nismo razvijali, zato obstaja priložnost za njihovo vpeljavo. Dogovorjeno raziskovalno sodelovanje pa bo nedvomno ugodno vplivalo na raziskovalni napredek obeh institucij ter prispevalo k hitrejšemu razvoju celičnih materialov naslednje generacije. Izvedena mobilnost je bistveno prispevala k nadgradnji znanj izdelave celičnih struktur z uporabo inovativnih tehnik in s tem vzpodbudila nove ideje o uporabi celičnih struktur za inženirske izdelke naslednje generacije.

red. prof. dr. Zoran Ren
Fakulteta za strojništvo

Mobilnost z namenom usposabljanja (STT)
Ankara, Turčija
Obdobje izmenjave: maj 2023

Deli objavo:
Zapri