Preskoči na vsebino

ZGODBE

Barcelona: moje neprecenljivo Erasmus doživetje

Barcelona: moje neprecenljivo Erasmus doživetje

Odločitev za izmenjavo je bila odraz moje želje po izkušnji, ki bi združevala učenje in raziskovanje nove kulture. Ko sem razmišljal o izbiri lokacije, sem si želel destinacijo, ki bi združevala toplino, bogato kulturo ter omogočala srečevanje z mednarodnimi študenti. Zato sem se odločil za izmenjavo v čudovitem mestu Barcelona. Za Barcelono sem se odločil zaradi njenega prijetnega podnebja, ki ponuja toplo okolje ob morju, kar je bilo privlačno poleti kot tudi pomladi. Željo sem imel po mestu, kjer bi lahko užival v sončnih dneh na plaži, hkrati pa bi se lahko poglobil v raznoliko in živahno mestno kulturo. Prav tako me je pritegnila raznolikost in odprtost mesta, ki ga prepoznavajo kot eno najbolj mednarodno naravnanih destinacij. Slišal sem, da so prebivalci Barcelone izjemno prijazni do mednarodnih ljudi, kar mi je dajalo občutek dobrodošlosti in pripadnosti že pred prihodom. Poleg tega sem bil vesel spoznanja, da velik del prebivalstva v mestu razume tudi angleški jezik, kar bi olajšalo sporazumevanje in omogočilo boljše vključevanje v lokalno okolje.

V nadaljevanju tega poročila bom delil svoje izkušnje, ki sem jih doživel med izmenjavo v Barceloni, vključno z delovnimi izkušnjami, pridobljenimi življenjskimi spoznanji in srečanji z različnimi kulturami. Moje doživetje v Barceloni je zagotovo zaznamovalo moje življenje in pustilo nepozabne spomine, ki jih bom nosil s seboj vse življenje.

Med svojo izmenjavo v Barceloni sem bil zaposlen pri podjetju Dpointgroup, kjer sem prevzel odgovornost za posodabljanje starih spletnih strani s popolnoma novimi koncepti, vendar z ohranjanjem obstoječih podatkov. Ta delovna izkušnja me je soočila s številnimi izzivi, med katerimi je bil največji izziv pomanjkljivo znanje španskega jezika, saj je večina spletnih strani bila v španskem jeziku. Kljub temu sem se zelo trudil in se proti koncu izmenjave zelo izboljšal v komunikaciji ter jezikovnih in medkulturnih spretnostih.

Med tremi nepozabnimi meseci, ki sem jih preživel v Barceloni, sem se trudil kar najbolje izkoristiti vsak dan, da bi raziskal to čudovito mesto in spoznal njegovo raznolikost. Kljub temu da sem bil vsak dan na poti, se je izkazalo, da Barcelona ponuja toliko različnih znamenitosti, dogodkov in kulturnih doživetij, da je nemogoče videti vse v treh mesecih.

Delo na projektih mi je omogočilo pridobivanje dragocenih strokovnih izkušenj na področju spletnega oblikovanja in razvoja. S tem sem razvijal svoje tehnične veščine in se spopadal z različnimi zahtevami strank, kar je pripomoglo k mojemu profesionalnemu napredku.

Poleg tega sem imel izjemno priložnost spoznavati in se družiti z raznolikimi skupinami ljudi med izmenjavo. Srečeval sem mednarodne študente, ki so prav tako bili na izmenjavi, kot tudi študente, ki so se po programu Erasmus preselili v Španijo, in prijazne domačine. Najlažje sem navezoval nova poznanstva med sproščenimi igrami odbojke na plaži, kar je bila tudi odlična priložnost za izmenjavo kulturnih izkušenj.

Lokalna kultura v Barceloni me je nenehno presenečala in obogatila. Razlike v primerjavi s Slovenijo so bile očitne, kot na primer tradicionalna siesta med 13. in 15. uro ter živahne ulice, ki so napolnjene z ljudmi tako podnevi kot tudi ponoči. Presenetilo me je tudi dejstvo, da so trgovine odprte 24 ur na dan, z veliko raznoliko ponudbo na vsakih nekaj korakov.

Najbolj izjemno doživetje sem imel ob sodelovanju v praznovanju San Juan, enem največjih praznikov v Barceloni. Čez celo noč so se ljudje združevali in družili po mestu, največje število pa je bilo na plaži, kjer smo bili priča spektakularnemu ognjemetu. Ta nepozabni dogodek me je navdihnil z občutkom enotnosti med ljudmi in mi pustil neprecenljive spomine.

Izkušnja izmenjave v Barceloni mi je omogočila osebno rast, razvijanje novih veščin in spoznavanje bogate španske kulture. Ta izkušnja me je globoko zaznamovala in mi dala neprecenljivo vrednost, ki bo vplivala na moje odločitve in poti v prihodnosti.

Barcelona je bila nenehno živahna in polna presenečenj. Vsak dan sem si prizadeval obiskati nove četrti, muzeje, trge in lokalne restavracije, da bi se poglobil v lokalno kulturo in užival v okusih španske kuhinje. Odkrival sem čudovite arhitekturne mojstrovine, kot je slavna bazilika Sagrada Família, ter se izgubljal med ozkimi uličicami v središču mesta, kjer se prepletajo zgodovina in sodobnost.

Skozi intenzivno druženje z mednarodnimi prijatelji sem spoznaval tudi njihove kulture, kar je dodatno obogatilo moje izkušnje. Skupaj smo izmenjevali poglede na svet, se učili drug od drugega in gradili trajna prijateljstva.

Vendar pa sem kljub svojemu prizadevanju, da bi doživel čim več, ugotovil, da je Barcelona neskončen vir presenečenj. Obstaja toliko skritih kotičkov, skrivnostnih poti in edinstvenih dogodkov, ki še vedno ostajajo neodkriti. Vsak vogal ponuja novo doživetje, vsaka ulica skriva zgodbo in vsak lokal ponuja drugačno kulinarično izkušnjo.

Ob zaključku moje izmenjave sem bil hvaležen za vsako izkušnjo, ki sem jo doživel, vendar sem hkrati začutil, da mi je zmanjkalo časa za vse, kar sem si želel videti. Ta občutek neizpolnjenih želja mi je dal dodaten motiv, da se v prihodnosti ponovno vrnem v Barcelono in si vzamem več časa za odkrivanje njenih bogatih zakladov.

Barcelona me je prevzela s svojo raznolikostjo, bogato zgodovino in prijaznostjo svojih prebivalcev. Izmenjava v tem čudovitem mestu mi je prinesla neprecenljivo izkušnjo, ki me je obogatila na mnogih ravneh. Ta izkušnja mi je odprla oči za lepote sveta in raznolikost kultur, zaradi česar bom vedno nosil Barcelono v svojem srcu.

Doživeta izmenjava v Barceloni je bila neponovljiva pustolovščina, ki je presegla vsa moja pričakovanja. V teh nepozabnih trenutkih sem spoznal, da je Erasmus izkušnja ena najdragocenejših zakladov v mojem življenju.

Patrik Žnidarič
Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko

PRAKSA V TUJINI
Barcelona, Španija
Obdobje mobilnosti: marec 2023–julij 2023

Deli objavo:
Zapri