Preskoči na vsebino

ZGODBE

Most med teorijo in prakso: raznolike izkušnje Erasmus+ izmenjave na Dunaju

Most med teorijo in prakso: raznolike izkušnje Erasmus+ izmenjave na Dunaju

Za prakso na področju razvoja kadrov sem se odločila, ker se ujema z mojimi akademskimi prizadevanji na področju psihologije in moji želji za doprinos na področju človeških virov. Želela sem obogatiti svoje znanje ter izboljšati svoje možnosti za zaposlitev v prihodnosti. Praksa na področju učenja in razvoja kadrov v podjetju Greentube GmbH na Dunaju mi je predstavljala vznemirljivo priložnost za vzpostavitev mostu med teorijo in prakso. Posebej zanimiva mi je bila Avstrija in predvsem Dunaj, ker si želim naučiti se nemško, prav tako pa sem si želela preizkusiti življenje v velikem mestu, ki vseeno ni predaleč ali kulturno popolnoma drugače, kot je doma.

Na koncu se je izkazalo, da je kultura vendarle nekoliko drugačna kot v Sloveniji, kljub temu da smo sosedje. Najbolj me je presenetilo, ko sem se prvi teden sprehajala po mestu in so avti kar ustavljali, kadar koli sem se približala prehodu za pešce. Prav tako mi je bilo prijetno zanimivo videti izrazito bolj opazno mešanje kultur. Na podzemni slišiš vse prej kot prevladujoč nemški jezik. Zaznala sem tudi, da so ljudje veliko bolj odprti in da si lahko bolj sproščen v tem, kar si. Ali pa sem to zaznala zgolj zato, ker sama nisem poznala nikogar v mestu. Še ena stvar, ki sem jo zaznala, je drugačno zaznavanje pravil in tudi njihovo brezkompromisno upoštevanje.

Pripravništvo sem opravljala v ekipi za učenje in razvoj kadra. Pomagala sem pri organizaciji in logistiki treningov za zaposlene, pri procesiranju njihovih prošenj za izobraževanja in team buildinge ter pomagala spremljati njihovo udeležbo in zadovoljstvo. Moja ključna naloga je bila vnašanje ciljev zaposlenih v orodje Cornerstone (programska oprema za upravljanje s človeškimi viri (HRM) in upravljanje učenja (LMS)), ki je pomemben del letnega postopka ocenjevanja zaposlenih ter usklajevanja ciljev usposabljanj z individualnimi cilji zaposlenih in potrebami organizacije. Poleg tega sem pomagala slediti in analizirati statistiko platforme Udemy (omogoča posameznikom, da dostopajo do različnih spletnih tečajev na različnih temah) z namenom povečanja angažiranosti zaposlenih. Pripravljala sem tudi mesečne »učne novice« na platformi Confluence, ki so vključevale podrobno statistiko in uporabniške intervjuje. Pripravila sem tudi obsežni priročnik za organizacijo različnih usposabljanj, aktivnosti za krepitev tima in jezikovnih tečajev v podjetju Greentube. Prav tako sem aktivno posodabljala strani na platformi Confluence, vzdrževala natančne in ažurne informacije ter pomagala zagotavljati stalno izboljševanje postopkov učenja in razvoja.

V svoji izkušnji pripravništva na področju učenja in razvoja kadrov v podjetju Greentube GmbH sem ne le razširila svoje znanje in izboljšala perspektive za prihodnost, ampak sem tudi odkrila edinstvene razlike v kulturi med Avstrijo in Slovenijo. Ti trije meseci me spodbujajo k razmišljanju, kaj mi pravzaprav pomeni doživeti Erasmus+ izmenjavo in kako so te raznolike izkušnje oblikovale moj pogled na svet.

Špela Novak
Filozofska fakulteta

PRAKSA V TUJINI
Dunaj, Avstrija
Obdobje mobilnosti: oktober 2023–december 2023

Deli objavo:
Zapri