Preskoči na vsebino

VPRAŠANJA

Pogosta vprašanja in odgovori

Se lahko prijavim na Erasmus+ prakso, če sem poleg študija zaposlen/a?

Študenti, ki so istočasno tudi zaposleni, se lahko prijavijo na razpis le v primeru, če jim delodajalec v obdobju študijske izmenjave ne bo kril stroškov na podlagi izdanega potnega naloga.

Diplomiral/a sem aprila. Ali se še lahko prijavim na prakso?

Študenti imajo pravico do opravljanja pripravništva tudi eno leto po datumu diplomiranja. V tem primeru imajo vsi študenti (kljub diplomiranju) veljaven status do 30. 9. v letu, zato se lahko prijavijo do konca veljavnosti statusa na fakulteti. Vendar morajo vedeti, da se eno leto (v tem primeru) izteče aprila naslednje leto in meseci za opravljanje pripravništva se že pričnejo odštevati.

Ali se lahko prijavim na prakso, če vem, da bom kasneje diplomiral in v vmesnem obdobju status izgubim?

Na prakso se morate vedno prijaviti, ko še imate veljaven status – torej do 30. 9. v letu. Status pa morate imeti veljaven tudi v obdobju opravljanja prakse, drugače prakse ne morete opravljati.

V kolikor izgubite status, ker vam manjka le diploma in veste, da boste čez nekaj mesecev diplomirali, se morate na prakso prijaviti do konca septembra, aktivnosti opravljanja pripravništva pa morate načrtovati v predvidenem obdobju, ko boste mladi diplomant.

Kaj storim, če se mi datum prakse spremeni in sem že oddal potrjeno dokumentacijo?

Če pride do spremembe datuma pred začetkom mobilnosti in s strani univerze še niste prejeli pogodbe (tudi če ste jo, bi vam uredili novo), se morate osebno zglasiti v prostorih Službe za mednarodno sodelovanje in programe mobilnosti, da s podpisom jamčite za navedene spremembe in priložite še e-sporočilo kot pisno dokazilo, da je dogovorjeno drugače.

Če pa ste že na mobilnosti in pride do odstopanja od zaključka mobilnosti, pa lahko prakso podaljšate (pošljemo vam novo pogodbo) ali pa se vam priznava prvotni terminski plan, za preostali del prakse pa niste upravičeni do Erasmus dotacije.

Jezikovni tečaj OLS sem opravil pri prvi mobilnosti. Ali ga moram rešiti pri vsaki novi mobilnosti?

Jezikovni tečaj je obvezni del vaše mobilnosti, zato ga morate izpolniti ob vsaki novi mobilnosti. Četudi je izbran vedno isti jezik, ga morate rešiti vedno znova.

Zapri