Preskoči na vsebino

ZGODBE

Bavarska avantura – praksa na Generalnem konzulatu Republike Slovenije

Bavarska avantura – praksa na Generalnem konzulatu Republike Slovenije

Če se še nisi odločil/a za Erasmus izmenjavo, potem je sedaj pravi čas. V članku ti bom predstavil svojo izkušnjo študijske prakse na Generalnem konzulatu Republike Slovenije v Münchnu. Tekom študija na Filozofski fakulteti sem se že udeležil dveh Erasmus študijskih izmenjav (Praga, Leipzig) in treh CEEPUS izmenjav (Beograd, Zagreb, Vroclav), kar je dokaz, da življenje v tujini ni nek bav bav. Ostala mi je samo še Erasmus praksa, ki je še nisem izkusil. Na spletni strani Filozofske fakultete sem opazil razpis za opravljanje študijske prakse na Generalnem konzulatu Republike Slovenije v Münchnu. Zdelo se mi je zanimivo, da bi opravljal prakso v diplomatski instituciji. Pred začetkom prakse na konzulatu je bilo treba opraviti varnostno preverjanje, ki mi je vzelo kar nekaj časa, saj gre za veliko birokracije. Varnostno preverjanje traja po navadi mesec dni, preden dobiš zeleno luč za pričetek izmenjave.

Največji problem pri tej izmenjavi mi je povzročalo iskanje stanovanja. München velja za najdražje mesto v Nemčiji, stanovanjska kriza tam pa je zelo izrazita. Dobro je, da z iskanjem stanovanja začneš že zelo zgodaj. Jaz se tega nisem držal in šel spontano v München, češ da bom že tam našel streho nad glavo. Tako sem tri tedne preživel v hostlu, kar tudi ni bilo slabo, saj sem spoznal ogromno popotnikov. Od novembra dalje sem si za obdobje treh mesecev našel stanovanje, ki je bilo na super lokaciji (do konzulata sem imel 10 minut) in za münchenske razmere zelo ugodno.

Ker Erasmus praksa ni samo delo, ampak tudi spoznavanje novih ljudi in kultur, je dobro, da se včlaniš v Erasmus Student Network (ESN), ki organizira dogodke za Erasmus študente. Na teh dogodkih boš spoznal nove prijatelje, s katerimi se boš tekom izmenjave ves čas družil in stkal doživljenjska prijateljstva.

Bavarska tradicija piva in okusna kuhinja vabita v gostoljubne pivnice, kjer se lahko pomešaš z domačini, ki te bodo toplo sprejeli. Gre za resnično kulinarično doživetje, kjer se v obilici krač, prest in kozarcev piva prepleta zgodba skozi vsak grižljaj. Prav tako Nemci vsak prost vikend izkoristijo za skok v hribe. Z mesečno vozovnico, ki stane 49 €, se lahko odpraviš kamor koli. Na Bavarskem je ogromno lepih pohodnih poti, ki se ob vznožju Alp razprostirajo okoli različnih prečudovitih jezer.

Kako je izgledalo moje delo na konzulatu?

Med študijsko prakso sem temeljito spoznal generalni konzulat in diplomatsko-konzularno mrežo Republike Slovenije. Spoznal sem organizacijsko strukturo konzulata in se seznanil z vsemi diplomatskimi funkcijami, konzularnim, gospodarskim in javno diplomatskim področjem. Dobil sem dragocen vpogled v politično, družbeno in gospodarsko okolje na Bavarskem in v Baden-Württembergu.

Udeležil sem se kar nekaj seminarjev, sejmov in konferenc, med drugim sem se udeležil predstavitve slovenskih podjetij v okviru agencije Spirit Slovenija na pekarskem sejmu IBA. Udeležil sem se tudi ene največjih start-up konferenc Ultimate Demo Day pod okriljem največjega pospeševalnika v Evropi UnternehmerTuma.

S prakso sem precej napredoval v organizacijskih in komunikacijskih spretnostih, izboljšal sem se v upravljanju s časom in določanju prioritet nalog. Izboljšal sem tudi znanje nemškega jezika, ki sem ga lahko vadil z domačini. Pokazal sem prilagodljivost in sposobnost samostojnega dela in sodelovanja v skupini. Videl sem, s kakšnimi izzivi se soočajo ljudje iz Slovenije, ki živijo v Nemčiji.

Aktivno sem sodeloval pri dejavnostih javne diplomacije, vključno z dogodki, ki smo jih organizirali za Slovence, ki živijo na Bavarskem in v Baden-Württembergu, ter tako prispeval k pozitivni podobi Slovenije v lokalni skupnosti ter k ohranjanju stika s slovensko identiteto. Dobil sem vpogled v nemško gospodarstvo, ki je tesno povezano s slovenskim, zlasti v avtomobilski industriji, preobrazbi v zeleno mobilnost ter z zagonskimi podjetji. Naučil sem se pisati depeše o različnih dogodkih, ki so bolj zapletene od običajnih poročil.

Med drugim sem napisal depešo o obisku državnega sekretarja za gospodarstvo Matevža Frangeža na sedežu nemškega avtomobilskega kluba ADAC, o obisku tehničnega centra ADAC Landsberg, start-up konferenci Slovenia mobility night, ki ga je organiziral Generalni konzulat RS v sodelovanju z Ministrstvom za gospodarstvo, turizem in šport ter UnternehmerTum in še mnoge druge.

Izboljšal sem se v delu z oblikovalskim programom Canva ter z Wordom in Excelom. Spoznal sem, kako deluje diplomatski protokol, kako se diplomati obnašajo in oblačijo ob posebnih dogodkih.

Lahko rečem, da sem v času prakse na Generalnem konzulatu v Münchnu pridobil ogromno uporabnega znanja za svojo nadaljnjo profesionalno pot. Udeležba na dogodkih s področja gospodarstva, znanosti in kulture mi je omogočila vzpostavitev stikov in mreženje z vplivnimi slovenskimi ter tujimi politiki in podjetniki. Pripravništvo je prav tako prispevalo k izboljšanju mojih organizacijskih sposobnosti, kar se odraža v večji samozavesti in boljšem sodelovanju v timskem okolju. Poleg tega sem se seznanil z diplomatskim protokolom, vključno z načinom oblačenja in obnašanja na uradnih dogodkih. Erasmus prakso na Generalnem konzulatu RS v Münchnu priporočam vsakemu študentu, ki si želi vpogled v svet diplomacije.

Upam, da te je moja izkušnja vsaj malo pritegnila, da zapustiš svojo cono udobja in se podaš v svet!

#Doma te vsi poznajo

David Vozlič
Filozofska fakulteta

PRAKSA V TUJINI
München, Nemčija
Obdobje mobilnosti: oktober 2023–januar 2024

Deli objavo:
Zapri