Preskoči na vsebino

ZGODBE

Klinična izmenjava v Granadi

Klinična izmenjava v Granadi

V šestih letih študija Medicine v Mariboru sem se naučila veliko, vendar mi je primanjkovalo praktičnega znanja, saj se je učenje zaradi epidemije prestavilo na računalnike, dostop do bolnikov pa je bil omejen zaradi njihove kakor tudi naše varnosti. Ker sem kakor ves študij vso življenje preživela v Mariboru, sem si želela bolje spoznati druga mesta, ne samo kot turist, ampak kot domačin. Granada mi je nudila oboje, nova praktična znanja kakor tudi novo okolje

Poletje v Granadi se je pričelo s par izzivi, čez dan se je temperatura tako povišala, da sem tudi ob odhodu domov iz bolnice iskala najbolj senčne poti, četudi je to pomenilo dodatno prehojenih par 100 metrov. Zaradi temperature so se čez dan restavracije in trgovine zapirale ter zvečer ponovno odprle. Tako sem se sama prvič srečala s siesto (opoldanski počitek). Moram priznati, da sem se na slednjega hitro privadila. Presenetilo me je kako pozno Španci jedo večerje, saj pogosto večerjajo komaj ob desetih zvečer, na ulicah pa tudi ob polnoči lahko vidiš starše z majhnimi otroki.

V času, ko sem opravljala prakso, je veliko zdravnikov odpotovalo na letni dopust, posledično operacijske sobe niso bile prepolne in sem lahko veliko videla in se tudi veliko naučila. Ker v Sloveniji nisem bila veliko v operacijskih dvoranah, me je sprva bilo nekoliko strah, kako se bom v okolje vključila. Vendar sem strah zaradi prijaznih sodelavcev hitro premagala. Lahko sem asistirala pri operacijah, se naučila španske izraze za različne kirurške pripomočke in sodelovala pri manjših posegih. Menim, da me je dobro pripravilo na pričetek dela v Sloveniji.

Bivanje v Granadi mi je tudi omogočilo raziskovanje le-te, kakor tudi okolnih mest. Najbolj impozantna je seveda bila Alhambra. Gre za utrjen palačni kompleks, ki so ga v 14. stoletju zgradili granadski emirji. Med vikendi sem obiskala tudi prelepo (in tudi zelo vročo) Sevillo, Nerjo ter Malago. S prijateljico sva pa tudi za vikend obiskali Algarve.

Pred izmenjavo sem zmotno mislila, da se bom naučila kak novi kirurški šiv več, videla različne operacije, kot so amputacije in vstavljanje stentov, vendar sem videla in se naučila vse to in še več. Domov sem odšla z novim znanjem španščine, ljubeznijo do sieste, spoštovanjem do njihove glasbe, plesa, kakor tudi izvrstne hrane in pijače. Španija mi bo vedno ostala v spominu kot država polna toplih ljudi, vročega vremena in precej genialnega izuma, ki se imenuje tapas

Nina Jerman
Medicinska fakulteta

PRAKSA V TUJINI
Granada, Španija
Obdobje mobilnosti: julij 2023–avgust 2023

Deli objavo:
Zapri