Preskoči na vsebino

ZGODBE

Moja Erasmus izkušnja

Moja Erasmus izkušnja

Ko sem prvič slišal za program Erasmus, sem vedel, da je to nekaj, kar bi morala narediti. Želel sem si izkusiti nekaj novega, spoznati drugo kulturo in se naučiti tujega jezika. Poleg tega sem si želel pridobiti nove izkušnje in se izogniti rutini študentskega življenja. Zato sem se odločil za izmenjavo in kot cilj izbral majhno mesto Bad Gleichenburg v Avstriji, ki sem ga izbral zaradi svoje lege in blizu meje z Madžarsko, ki sem si jo vedno želel obiskati.

Po prihodu v Bad Gleichenburg sem se moral spopasti s številnimi izzivi. Prvič, v mestu nisem poznal nikogar in se nisem počutil udobno, saj sem bil v tuji državi. Toda po nekaj dneh sem se prilagodil na novo okolje in sem spoznal nekaj neverjetnih ljudi. Spoznal sem študente iz različnih držav, ki so bili tam enako kot jaz, da bi se naučili nemščine in spoznali novo kulturo. Hitro smo postali prijatelji in skupaj smo preživljali čas, izmenjevali izkušnje in učili drug od drugega.

Naslednji izziv, s katerim sem se soočil, je bil jezik. Čeprav sem že nekaj časa študiral nemščino, nisem bil povsem samozavesten v pogovornem jeziku. Vendar sem se trudil pogovarjati se z lokalnimi prebivalci in s študenti iz drugih držav, ki so govorili različne jezike. Na ta način sem se izboljšal v nemščini, hkrati pa sem se naučil nekaj besed v drugih jezikih. Tudi sam sem jih naučil nekaj besed slovenščine in drugih slovanskih jezikov.

Največja pridobljena življenjska izkušnja pa je bila zagotovo spoznavanje lokalne kulture. Bad Gleichenburg je majhno mesto s čudovito arhitekturo, starimi gradovi in gradbinami, ki segajo nazaj v 13. stoletje. Obiskal sem številne kulturne prireditve, kot so koncerti in razstave. Poleg tega sem se naučil tudi o avstrijski kulinariki in jedeh, ki so jih pripravljali v lokalnih restavracijah. Na primer, v Avstriji imajo različne vrste kruha in pekovskih izdelkov, ki jih pripravljajo na tradicionalen način. Poskusil sem tudi številno tradicionalnih avstrijskih jedi.

Izmed vseh teh izzivov pa je zagotovo največjo vlogo igrala kultura. Naša skupina študentov je prihajala iz različnih držav in kultur, kar je pomenilo, da smo se morali navajati na različne načine življenja in obnašanja. V Avstriji so namreč zelo pomembni red, natančnost in spoštovanje pravil, kar se kaže tudi v njihovem vsakdanjem življenju. Na primer, nikoli ne smeš prečkati ceste na rdečo luč ali pozabiti ločiti odpadkov, sicer se lahko znajdeš v težavah. Poleg tega so nam Avstrijci velikokrat govorili v nemščini, kar je bila za nekatere člane naše skupine težava, saj niso bili tako vešči tega jezika. Kljub temu smo se vsi naučili veliko novega in spoznali, da je pomembno, da se prilagodimo lokalni kulturi, če želimo izkoristiti svojo izkušnjo na najboljši možen način.

Poleg kulturnih razlik smo se soočili tudi s težavami pri organizaciji različnih dejavnosti, izletov in potovanj. Kljub temu, da smo bili vsi skupaj, smo imeli različne interese in želje glede tega, kaj bi radi videli in doživeli. Organizacija skupinskih dejavnosti je bila včasih pravi izziv, saj smo morali usklajevati različne urnike, finančne omejitve in interese. Vendar smo se sčasoma naučili boljše komunikacije in organizacije, kar nam je pomagalo, da smo skupaj preživeli veliko čudovitih trenutkov. Med drugim smo obiskali tudi nekaj sosednjih držav, kot sta Italija in Madžarska, ter se udeležili nekaj lokalnih festivalov, ki so nam prikazali avstrijsko kulturo na zanimiv in zabaven način.

Celotna izkušnja Erasmus izmenjave v mestu Bad Gleichenburg je bila neprecenljiva izkušnja, ki mi bo ostala v spominu za vedno. Spoznal sem nove prijatelje, se naučil veliko novega o različnih kulturah, okusil odlično hrano in videl nekaj čudovitih krajev. Najbolj pomembno pa je, da sem se naučil, kako se prilagoditi na nove situacije, kako boljše organizirati svoj čas in kako biti bolj odprt za nove izkušnje in ljudi. Erasmus izkušnja mi je prinesla veliko vrednot, ki mi bodo koristile skozi celotno življenje.

V zaključku bi rad izpostavil, da je bila Erasmus izkušnja v Avstriji zame neprecenljiva. Študij v tujini mi je omogočil, da sem spoznal nove ljudi, kulture in načine razmišljanja, kar mi bo za vedno ostalo v spominu. Prav tako mi je izmenjava omogočila osebno rast in razvoj, saj sem se naučil samostojnosti, prilagodljivosti in prevzemanja odgovornosti za lastno življenje. Skratka, Erasmus izkušnja mi je dala priložnost, da sem se naučila več o sebi in svetu okoli sebe, kar mi bo v prihodnosti zelo koristilo. Zato bi priporočal vsem študentom, da izkoristijo to izjemno priložnost, če jo imajo, saj je to edinstvena izkušnja, ki se ponudi le enkrat v življenju.

Edin Karamujić
Fakulteta za Turizem

IZMENJAVA V TUJINI
Gradec, Avstrija
Čas izmenjave: september 2022 – januar 2023


BODITE SPROTI OBVEŠČENI
Vse aktualne informacije v zvezi z mednarodno izmenjavo študentov in mednarodnim sodelovanjem, bomo objavljali v Erasmus novicah. Na njih se lahko naročite na tej povezavi.

Deli objavo:
Zapri