Preskoči na vsebino

ZGODBE

Ko sanje iz otroških let postanejo resničnost

Ko sanje iz otroških let postanejo resničnost

Vse se je začelo v osnovni šoli, ko sem ves čas sebi in ostalim govorila, da si želim živeti v tujini  in ta želja je bila tako močna, da sem v 2. letniku študija zbrala pogum in končno odšla za 5 mesecev. Za študij v tujini sem si izbrala Nizozemsko, Amsterdam. Nikoli si ne bi mislila, da se bo to kdaj zares zgodilo, saj so se mi to vedno zdele samo nedosegljive sanje.

Glede na to, da je bilo moje znanje angleškega jezika šibko, so se mi ves čas porajala vprašanja in velik strah, kako bom sploh zmožna sama preživeti v tujini, ko pa sem za odhod v tujino obvestila še ostale, sem bila deležna veliko vprašanj in dvomov kot so: ”Si resna? Kaj pa, če ne boš uspela opravit vseh izpitov, veš koliko denarja od štipendije boš morala povrnit?” Moj odgovor in mišljenje je vedno bilo: ”Bom že nekako, ne skrbite.” Vedela sem, da bom zmogla, vendar se mi ni niti sanjalo kako. Vedno sem imela v sebi občutek, ki mi je pravil: ”Če tega koraka ne boš naredila zdaj, ga ne boš nikoli’.”

In ta korak sem storila pravi čas, na pravem mestu.  Ko sem se prijavila na izmenjavo, se niti zavedala nisem kaj me še čaka in da zares odhajam, nisem dojela do zadnjega trenutka pred odhodom, ko sem morala pohiteti z urejanjem in pakiranjem še zadnjih stvari. Z urejanjem dokumentacije nisem imela nobenih težav, prav tako ne z iskanjem stanovanja, saj nas je tuja fakulteta obvestila kje lahko najdemo stanovanja.

Ko sem prispela na letališče v Ljubljani in se poslovila od svojih bližnjih, se mi je zdelo kot da odhajam samo za par dni in se kmalu vrnem. Po pristanku v Amsterdam sem dojela, da sem v drugi državi, ki bo moj novi dom naslednjih par mesecev in pri tem se mi je tudi porajalo vprašanje: ”Ojoj! Kako bom jaz tu sploh zdržala toliko časa!?”. Nizozemsko sem si za študij izbrala zato, ker ima šolstvo na zelo visokem nivoju in tam praktično skoraj vsi, starejši in mladi, obvladajo angleščino.

Svojih 5 mesecev študija sem preživela na Inholland university of Applied sciences v Diemnu, ki bi ga lahko opisala kot predmestje Amsterdama in je od centra mesta oddaljen 20 min. z metrojem. Predavanja sem za razliko od domače fakultete imela le trikrat na teden, vendar je bilo zato veliko več samostojnega dela in projektnih nalog, kar je bil precejšnji šok. Vse naloge sem opravljala skupaj z nizozemskimi študenti, kar se mi je na začetku zdelo čudno, saj sem pričakovala, da bomo imeli Erasmus študentje ločen program in ne na istem nivoju kot nizozemski študentje.

Kar je posebnost, je to, da dobi vsak študent svojo sobo v študentskem stanovanju, ki si ga deli skupaj še s tremi študenti. Prva dva mesca sta mi bila najtežja, saj sem se mogla navadit na novo okolje, ki pa ni nič kaj spominjalo na domačo Slovenijo. V času izmenjave sem imela tudi nekaj prostega časa za izlete po nizozemski, tako da sem obiskala kar nekaj turističnih krajev.

Čeprav me je v času izmenjave velikokrat zagrabila ”panika” in strah, kako mi bo vse obveznosti uspelo opraviti, je bil ta strah odveč. Seveda sem parkrat začutila tudi domotožje, kar je povsem normalno in zraven tega misel na to, da želim zbežati domov in se nikoli več vrniti, vendar sem čez čas kar hitro pomislila na to, kako zelo sem lahko hvaležna, da imam možnost se izobraževati v tujini.

Študij v tujini ni samo zgolj študij, vendar je veliko več. S tem, da spoznavaš nove kraje in ljudi, spoznavaš tudi sebe, rasteš in se oblikuješ na vseh možnih področjih in čeprav je na začetku težko, te grabijo dvomi in strah, je na koncu vsekakor vredno. Po prihodu domov, se ne spominjaš, kako težko je bilo, vendar se spominjaš tega, kako si bil pogumen, da si naredil ta korak.

Za vse tiste, ki razmišljate o študentski izmenjavi in še niste povsem prepričani, če bi ali ne bi, vam močno priporočam, da kljub številnim dvomom in strahom, odmislite to in se odločite za ta korak. Naj vas ne ustavi dvom o znanju tujega jezika. Moje znanje angleščine je bilo zelo slabo, vendar sem se tam naučila več  kot bi se doma. Verjemite, čeprav bo na začetku težko, se bo na koncu ves trud poplačal in boste ponosni na sebe.

Klara Vindiš
Fakulteta za turizem

IZMENJAVA V TUJINI
Nizozemska – Amsterdam

Deli objavo:
Zapri