Preskoči na vsebino

ZGODBE

Prostovoljna klinična praksa v Kopenhagnu

Prostovoljna klinična praksa v Kopenhagnu

V juliju in avgustu 2019 sem opravljala dodatno prostovoljno prakso na nevrološkem oddelku najbolj specializirane in največje bolnišnice na Danskem (Rigshopitalet oz. Kraljeva bolnica). V preteklosti sem opravljala podobno prakso v okviru IFMSA v Makedoniji (na otroškem nevrološkem oddelku). Tokrat pa sem si želela bolj napredne države, z boljšim zdravstvenim sistemom kot v Sloveniji, zato sem se osredotočila na sever Evrope.

Dogovarjanje z njimi se je začelo približno 1 leto pred načrtovano prakso. V januarju 2019 je na nevrološkem oddelku zasedala komisija, ki je izbrala 2 študenta za poletno prakso. Ko so mi sporočili, da sem izbrana, je vso nadaljnjo dogovarjanje potekalo odlično. Približno en mesec pred začetkom prakse se mi je po e-mailu javil moj tutor (mlad specializant), ki mi je poslal še dodatna navodila za samo delo v bolnici ter me razporedil na različne funkcije tekom mojega obiska tam. Vsak dan sem bila dodeljena drugem zdravniku, na drugi funkciji. Večinoma sem delala s specializanti. Ti so me nato vzeli s sabo na svoje delo in mi sproti vse razlagali v angleščini. Sama komunikacija s pacienti in med osebjem je drugače večinoma potekala v danščini. Tekom dvomesečne prakse sem se naučila tudi malo danščine, tako da mi je bilo na koncu veliko lažje sodelovati pri pregledu kot na začetku. Ko sem preživela več časa na oddelku, so mi pustili tudi več delati. Lahko sem sama (ob nadzoru) pregledovala paciente in nato o njih poročala. Osebje je bilo z mano zelo prijazno in tudi strokovno. Trudili so se in se tudi med seboj pogovarjali v angleščini, da sem se lažje vključevala. Velikokrat so tudi oddelčni sestanki in seminarji potekali v angleščini, da sem jih lahko spremljala. V avgustu se mi je na oddelku pridružil še nemški študent. Rigshospitalet je najbolj specializirana bolnica na Danskem, kar pomeni, da tja večinoma sprejemajo paciente z drugih nevroloških oddelkov po državi, če je njihova diagnoza nesigurna ali morajo biti opravljene še bolj specifične preiskave. Vsega skupaj ima nevrološki oddelek 20 postelj, 14 za oddelčne paciente in 6 za bolnike z akutnim možganskim infarktom, ki so potrebovali trombolizo ali trombektomijo. Zdravnikov je zaposlenih kar precej, kar pomeni, da ima vsak zdravnik lahko največ 5 pacientov na dan in se lahko res maksimalno posvetijo pacientom. Tako so imeli tudi dovolj časa, da so se pogovorili z mano in mi razložili vse pomembne stvari v povezavi s pacienti in njihovimi boleznimi. Vsak dan smo imeli vsaj 4 sestanke (2 na nevrološkem oddelku med zdravniki, enega skupaj s sestrami in enega skupaj z nevro-radiologi). Kvaliteta obravnave se mi zdi vrhunska in le želim si lahko, da bomo tak nivo kdaj imeli v Sloveniji. Med izmenjavo sem bivala v študentskem domu (Tåsingegade 29) približno 2 km stran od bolnice. Študentski dom je večinoma namenjen tujim študentom, ker je eden najbolj ugodnih na Danskem. V popoldanskem prostem času sem se večinoma družila z drugimi študenti iz tega doma. Do bolnice sem se vozila s kolesom, ki sem ga najela pri firmi Swapfiets. En obrok na dan sem večinoma jedla v bolnišnični menzi, ostalo pa sem si kupila v trgovinah, ki so večinoma odprte vse dni v tednu od 6. do 22. ure.

Kopenhagen je precej veliko mesto, kjer se vedno kaj dogaja. Obenem pa je tudi zelo urejeno. Imajo veliko parkov in veliko vode. Ker že par let obratuje mestna sežigalnica smeti, je večina prej zapuščenih in s smetmi natrpanih predelov spremenjenih v urbana območja. Zelo so ponosni na svoj sistem recikliranja smeti, ki bi lahko bil vzor tudi drugim državam. Tudi drugače so zelo ponosni na svojo državo, danska zastava krasi skoraj vsak prostor in vsak objekt.

Sama izkušnja življenja v Skandinaviji mi je dala res veliko. Hygge oz. danska umetnost srečnega življenja, ki nas uči biti, se zares čuti na vsakem koraku. Visok standard ter urejena in ljudem prijazna država naredi življenje precej enostavno. Lahko rečem, da sem pridobila tako na osebnem kot na strokovnem nivoju, zato sem zelo vesela, da sem lahko šla na to izmenjavo v okviru Erasmus + programa.

Nina Kokalj
Medicinska fakulteta

PRAKSA V TUJINI
Kopenhagen, Danska
Obdobje mobilnosti: julji 2019–avgust 2019

Deli objavo:
Zapri