Preskoči na vsebino

ZGODBE

Prečudovita izkušnja na avstrijskem Štajerskem

Prečudovita izkušnja na avstrijskem Štajerskem

Na izmenjavo sem si želel že ob vpisu na študij medicine, vendar mi je vsako leto za ta korak nekako zmanjkalo poguma. Vedno sem si dejal: »bom šel drugo leto«. Prišlo je poletje, z oktobrom istega leta pa se mi je začelo moje zadnje študentsko leto. Takrat me je spreletelo. Zdaj ali nikoli, sem si rekel, in začel s postopki prijave na izmenjavo na LHK Südsteiermark – Standort Wagna v bližini Lipnice. Za to bolnico sem se odločil, ker sem slišal, da so zelo dobri medosebni odnosi, kot tudi, da se imaš kot študent priložnost veliko naučiti, saj dobiš med opravljanjem praktikuma nemalo zadolžitev. Prav tako je bil moj namen izboljšanje znanja nemškega jezika.

Na izmenjavi sem se z veliko opravili tudi soočil prvič. To mi je predstavljalo dodaten izziv, dodatno odgovornost, na koncu pa zadovoljstvo nad samim seboj, ko je bilo delo opravljeno. Tako sem bil zadolžen za jemanje venske in arterijske krvi, menjavo povojev, oskrbo ran, sem spada tako povijanje, kot tudi šivanje ran, in nenazadnje tudi za asistiranje pri operacijah splošne kirurgije, ortopedije in travmatologije. Asistiral sem tudi na prvi laserski operaciji krčnih žil v tej bolnici. Seveda sem bil zaposlenim tudi v pomoč pri ambulantnih prvih pregledih, kontrolnih pregledih, različnih diagnostičnih preiskavah, pojasnilnih dolžnostih, cepljenju itd.

Namen moje izmenjave je bil pridobiti vpogled v zdravstveni sistem v sosednji Avstriji in izboljšanje oz. preizkušnja znanja nemškega jezika. Ugotovil sem, da mi jezik predstavlja precej manj težav, kot sem si sprva predstavljal, postal sem samozavestnejši govorec, s čimer sem imel prej težave, hkrati pa se uspešno spopadel z nemalokrat zahtevnim avstrijskim štajerskim narečjem. Našel sem si tudi nove prijatelje, s katerimi smo se družili tudi v prostem času in ohranjamo stike tudi naprej.

Za to Erasmus izkušnjo bom vedno hvaležen tistemu poletnemu popoldnevu, ko sem se zanjo odločil, saj sem z njo pridobil veliko novih izkušenj, znanja, samozavesti, in najpomembnejše – nove prijatelje. Hvala Erasmus!

Tim Krapše
Medicinska fakulteta

PRAKSA V TUJINI
Wagna, Avstrija
Obdobje mobilnosti: februar 2023–april 2023

Deli objavo:
Zapri