Preskoči na vsebino

ZGODBE

Praktično usposabljanje na Danskem

Praktično usposabljanje na Danskem

Za praktično usposabljanje sem se odločil zaradi vzpostavljanja stikov v tujini. Kot mlademu raziskovalcu na začetku raziskovalne poti je prioriteta tudi gradnja stikov oz. poznanstev, s katerimi bi se kasneje lahko tudi aktivno sodelovalo. V izobraževalnem sektorju so poznanstva izjemno pomembna, saj ti odpirajo možnosti za sodelovanja, izmenjavo informacij, druženje na konferencah, itd. Med drugim pa poznanstva pripomorejo k vzpostavljanju izobraževalne mreže med samimi fakultetami v duhu povezovanja vseh članic Evropske unije in prostemu toku znanja. Ker sem v sklopu svojega dela in izobrazbe usmerjen v krožno gospodarstvo, sem izbral Univerzo v Aalborgu, saj imajo izjemno aktiven in uspešen oddelek za trajnostni razvoj in krožno gospodarstvo. Prav tako pa so bile že tudi vzpostavljene vezi med mentorjem in člani tega oddelka, kar je omogočilo lažjo vzpostavitev komunikacijskega kanala med nami in člani oddelka na omenjeni univerzi. S strani mene osebno pa sem izbral omenjeno lokacijo zaradi možnosti obiska države, ki je še predhodno nisem obiskal, ter se seznaniti z novo kulturo in okoljem.

Moje delovne zadolžitve med izmenjavo so bile predvsem dvostranske. Na Danskem sem se vključeval v izobraževalni proces skupaj z mentorjem z Univerze v Aalborgu. S tem sem pridobil tudi sveže ideje, ki se bodo lahko tudi uporabile na matični fakulteti. Obenem sem pridobil vpogled v trenutne raziskave, ki jih izvajajo, ter tudi dobil priložnost, da podam lastno mnenje oz. da nadgradim svoje znanje o izvajanju podobnih raziskovanj. Prav tako pa sem v sklopu še sodeloval na raziskovalnih delih, ki sem jih izvajal na matični fakulteti, pri čemer pa sem tudi pridobil komentarje s strani mentorja na Danskem in njegovih kolegov. Med drugim sem stopil v kontakt z drugimi zaposlenimi na Univerzi ter pridobil še dodatna gradiva, digitalna orodja in literaturo.

Izzivi, ki sem jih doživel, so bili predvsem vezani na kulturni šok in spremembo okolja. Prvi izzivi so bili navezani na pripravo poti na Dansko, iskanje prebivališča za čas bivanja v tujini ter pripravo potrebne dokumentacije. Temu je sledilo privajanje na okolje, predvsem kakšne so bile možnosti mobilnosti, nakup osnovnih potrebščin, kje so pomembne inštitucije, kakšne so možnosti v prostem času. Tu so mi bili v veliko pomoč predvsem mentor in njegovi sodelavci na oddelku ter tudi najemodajalec. Vsi so tekoče govorili angleško in podali koristne informacije. Velika sprememba je bilo tudi okolje, saj je govora o prestolnici Danske, pri čemer je prihajalo do velike kulturne izmenjave narodnosti. Glavni problem je bil predvsem s strani jezika, pri čemer je bilo v veliko pomoč znanje nemščine in tudi posebnost Dancev v njihovem poznavanju angleščine. Sprememba je bila tudi v okolju, saj je bilo vreme mnogo bolj polarnega tipa ter sem se moral temu primerno prilagoditi.

Življenjske izkušnje, ki sem jih pridobil, so predvsem vezane na moje bivanje v tujini in kako sem se na to prilagodil. Do sedaj nisem bil izven Slovenije za dlje kot 14 dni, zdaj pa sem bil zdoma 2 meseca. Velika izkušnja je bila predvsem z vidika, kako se soočati, ko si čisto na svojem v tujem okolju. Predvsem je bilo zanimivo, kako hitro se človek oz. kako sem se osebno prilagodil na novo okolje, kako sem si organiziral dneve, kaj bom počel, kaj moram postoriti in do kdaj. Izkušnja je bila tudi predvsem prilagajanje na danski način življenja in njihovo miselnost, predvsem z vidika trajnega pristopa k življenju, ohranjanju okolja, jezik, kultura in njihova prehrana. Dobra izkušnja je bil tudi stik s študenti, ne samo z Danske, ampak iz drugih držav in njihov vidik na življenje in izkušnje, ki so jih pridobili v času svojega bivanja na Danskem. V času druženja smo si izmenjavali različne poglede na življenje v svojih državah, o že preteklih potovanjih, svoji raziskovalni in osebnosti poti, kot tudi spoznavanje kulture in jezika vsakega posameznika. Osebno sem tudi v prostem času obiskal okolico v območju svojega prebivališča ter v samem mestu Kopenhagen, kjer sem se seznanjal z zgodovino Danske, njihovih prebivalcev. Ogledal in obiskal sem tudi različne znamenitosti in kulturno dediščino ter si obogatil lastno znanje o pretekli in sodobni kulturi Dancev ter kako je to vplivalo na njihov razvoj vse do današnjega dneva.

Osebno je bila Erasmus+ izkušnja izjemno zanimiva in vsekakor pozitivna za mojo osebno rast. Z mlajšo generacijo, za katero je toliko bolj pomembno, da smo mobilni in odprtih misli, so takšne izkušnje zelo zaželene. S spoznavanjem nove kulture, novih poznanstev in občutka neodvisnosti se krepi notranja samozavest in osebnostna rast. Mislim, da se je dandanes treba zavedati, da ni dovolj, da smo zavedni kot Slovenci, ampak tudi kot Evropejci in nenazadnje kot del globalne populacije, ki se deli na skupni dom, planet Zemlja, ki ga bomo ohranili le, če bomo odprtih misli in strpni do drug drugega.

Kristijan Brglez
Fakulteta za logistiko

PRAKSA V TUJINI
Kopenhagen, Danska
Obdobje mobilnosti: januar 2023–marec 2023

Deli objavo:
Zapri