Preskoči na vsebino

ZGODBE

Praksa na Veleposlaništvu RS na Dunaju

Praksa na Veleposlaništvu RS na Dunaju

O praksi na veleposlaništvu na Dunaju nas je pri uri obvestila profesorica. Praksa se mi je zdela precej zanimiva, kajti sem precej zainteresiran za mednarodne odnose. Že dolgo sem imel načrte opraviti prakso, saj se mi to zdi zelo pomembna in dragocena izkušnja. Prav tako sem tudi želel pridobiti nekaj predstave o tem, kaj lahko pričakujem od zaposlitve, ko bom zaključil svoj študij. Zanimalo me je predvsem bivanje in delo v tujini, vedno sem rad potoval po tujih državah in že dolgo sem imel tudi namen oziroma interes, da bi se po končanem študiju preselil v tujino in tam tudi našel delo. Praktično usposabljanje, ki sem ga od 1. 6. do 30. 9. 2022 opravljal na Dunaju, se mi je zato zdela idealna priložnost, da dobim predstave, kaj vse me čaka na tej življenjski poti. Že pred prakso sem bil na Dunaju na decembrski ekskurziji. Mesto se mi je zdelo zanimivo in simpatično, rad sem spoznaval običaje in dogajanje v mestu, še posebej je bilo očarljivo v ravno tistem času leta, ko je bilo vse božično okrašeno ter ko so izvajali svetovno znan predbožični sejem. Ko nas je profesorica obvestila o praksi, sem bil precej navdušen, kajti zelo me je veselilo potovati in spoznavati nove kraje, ljudi in običaje. Poleg kariernega napredka sem bil tudi vesel za priložnost potovanja po Evropi.

Na Veleposlaništvu RS na Dunaju sem delal od ponedeljka do petka. Običajne naloge so bile pripravljanje tako imenovanih »klipingov« avstrijskih medijev, s poudarkom na odnosih med Avstrijo in Slovenijo. Pomagal sem v pisarni, pri zlaganju in pospravljanju prostorov, pri pripravi dopisov in prevajanju dokumentov iz nemščine v slovenščino ali obratno, pomagal sem pri dogodkih (zlaganju pohištva, sprejemanju gostov …) in na sploh dobil vpogled v delovanje konzulata in nalog, ki spadajo k delovanju le-tega. Pri izkušnji se mi je zdel največji izziv interakcija z strankami, katerih klice sem sprejemal v pisarni. Včasih sem imel težave, kajti nisem točno vedel, kako naj obravnavam njihova vprašanja in zahteve. Vendar pa mi je bil mentor vedno v pomoč in po nekaj mesecih sem se že navadil na naloge in jih začel obvladovati brez večjih težav. Izven dela na konzulatu in na dogodkih pa je veleposlaništvo tudi organiziralo privatna srečanja oziroma »teambuilding« dogodke, kjer smo se srečali in podružili za razvedrilo.

Izkušnja se mi je zdela neverjetno dragocena, razširila mi je svetovni pogled in mi zagotovo dala ogromno znanja, ki mi bo pomagalo na karierni poti.

Andraž Štosir
Filozofska fakulteta

PRAKSA V TUJINI
Dunaj, Avstrija
Obdobje mobilnosti: junij–september 2022

Deli objavo:
Zapri