Preskoči na vsebino

ZGODBE

Operacijske dvorane avstrijske prestolnice – Erasmus+ praksa

Operacijske dvorane avstrijske prestolnice – Erasmus+ praksa

Do šestega letnika nisem razmišljala o izmenjavi. Vedela sem, da se želim dobro naučiti vsa področja medicine, najboljše pa se jih bom lahko naučila v svojem jeziku. Proti koncu počitnic pred zadnjim letnikom naju je s fantom prešinila ideja o nekajtedenskem opravljanju praktičnega dela v tujini. Ideja se je zdela privlačna zaradi možnosti skupnega bivanja, spoznavanja dela v tujini in razmer v primerjavi s Slovenijo. Šesti letnik medicine namreč v večini sestavlja praktično delo v bolnišnici, del katere je tudi kirurška praksa. Le-to sva želela opraviti v tujini in spoznati operacijske dvorane izven slovenskih meja. Brez pretiranega razbijanja glave sva se odločila za Dunaj, v katerega sva se zaljubila že ob najinem prvem obisku pred leti.

Na Dunaju sem za svojo izmenjavo izbrala glavno dunajsko bolnišnico – Algemein Krankenhaus (AKH). Svojo desettedensko prakso sem opravljala na Oddelku za splošno kirurgijo, ki sta ji pridružena še oddelek za transplantacijsko kirurgijo in oddelek za žilno kirurgijo. Dodeljena sem bila v skupino na oddelku, ki se je večino časa ukvarjala z operacijami v predelu zgornjih in spodnjih prebavil ter občasno tudi z operacijami dojk ter ščitnice. Tako je bil oddelek splošne kirurgije odlična izbira, saj sem spoznala mnogo področij in asistirala pri raznolikih operacijah. Nekaj dni na mesec smo na oddelku posvetili bariatričnim operacijam. V sklopu teh sem imela priložnost opazovati in sodelovati pri delu svetovno priznanega strokovnjaka na tem področju.

Kadar nisem bila v operacijskih dvoranah – te so predstavljale glavnino mojega dela, saj sem, odvisno od potreb po asistiranju, bila v operacijskih dvoranah 3 do 4 dni na teden – sem pomagala na oddelku. Tako sem pomagala pri sprejemih pacientov, dnevnih vizitah in opravljala klinične veščine (jemanje venske krvi, nastavljanje venske kanile, merjenje EKG, šivanje drenažnih ran in odstranjevanje šivov). V sklopu kliničnega dela sem spoznala tudi druge oddelke bolnišnice in se udeležila nekaterih predavanj in kongresov, ki so bili v bolnišnici v času moje izmenjave. V programu izmenjave sem imela določeno opravljanje 40 ur na teden, kar je predstavljalo delo od ponedeljka do petka, od 7:30 do 15:30. V sklopu obveznosti sem opravila dva dneva popoldanskega dela v dežurni ambulanti. V teh 10 tednih sem pridobila veliko izkušenj na področju klinike, znanja nemščine in spoprijemanja z novimi situacijami.

Največji napredek sem opazila pri nemščini, saj sem pred odhodom na izmenjavo znala le osnove jezika. Že pred začetkom izmenjave sem na Univerzi v Mariboru obiskovala tečaj nemščine, s pomočjo katerega sem utrdila svoje znanje osnovne nemščine. V času izmenjave sem se v bolnišnici pogovarjala predvsem v nemščini, v operacijskih dvoranah sem se zaradi narave dela včasih poslužila angleškega jezika. V prostem času sem se aktivno učila nemščino, kar je pripomoglo k napredku. Odlična priložnost za učenje jezika je bil tudi OLS Erasmus+ jezikovni tečaj, vendar sem sama dobila dostop do tečaja šele ob koncu izmenjave, zato se tega nisem poslužila.

Dunajska Medicinska univerza tujim študentom na izmenjavi ne nudi prenočišč in ne pomaga pri iskanju le-teh, zato sva s fantom morala vložiti veliko truda in časa, da sva prišla do primernega in cenovno dostopnega bivališča za čas izmenjave. Najtežji del je bilo iskanje bivališča za tako kratko obdobje, kot je 10 tednov, saj tako v študentski domovih kot tudi pri zasebnih ponudnikih zahtevajo daljše bivanje. Stanovanje sva na koncu našla s pomočjo spletne strani Airbnb in sva bila z njim zelo zadovoljna.

Mesto Dunaj je bila odlična izbira iz ogromno vidikov. Nahaja se blizu Slovenije in je dobro dostopen s prevozi. Ima dobro urejen mestni promet s podzemnim vlakom, tramvaji in avtobusi. Sama sem si na Dunaj peljala svoje kolo, ki sem ga redno uporabljala za prevoz v bolnišnico in po mestu. Stanovanje, ki sva ga najela, je bilo od bolnišnice oddaljeno nekaj več kot 3 km, zato sva do prakse in nazaj s kolesom potrebovala približno 15 min. Dunaj je veliko in živahno mesto, kjer vsak najde kaj zase. Kot ena najlepših in najpomembnejših prestolnic v Evropi ponuja ogromno izbiro na vseh področjih. Odlična izbira restavracij in kavarn omogoča čudovito kulinarično izkušnjo, vendar je ta včasih zaradi višjega standarda in posledično precej višjih cen nedosegljiva. V popoldanskem času in med vikendi sem raziskovala mesto, obiskovala muzeje in poskusila kar se da najbolje ujeti utrip mesta. Spoznala sem mestne točke, ki so skrite pred gručami turistov in so zato še toliko bolj privlačne. V lepem vremenu sem predvsem rada uživala v parkih in ob kanalu. Ob kavi in branju knjige na odeji sem lahko začutila, kako prijetno je bivati na Dunaju.

S svojo klinično izmenjavo na Dunaju sem bila izredno zadovoljna, saj imam občutek, da sem doživela veliko pozitivnih stvari. Spoznala sem delo v drugi državi, drugačen sistem razporeditve dela in ga tako imela priložnost primerjati z delom v Sloveniji. Pridobila sem ogromno znanja na področju kirurgije in kliničnega dela. Z izmenjave sem se vrnila z novimi izkušnjami, kako se spoprijeti z neznanim in izkoristiti največ v dani priložnosti. Tako sem se domov vrnila z ogromno lepih spominov na mesto Dunaj. In kar predstavljam si lahko, zakaj je bilo mesto letos izbrano za najboljše mesto na svetu za življenje. Mislim, da si zares zasluži tako laskav naziv.

Eva Timošek
Medicinska fakulteta

PRAKSA V TUJINI
Dunaj, Avstrija
Obdobje mobilnosti: marec 2019–maj 2019

Deli objavo:
Zapri