Preskoči na vsebino

ZGODBE

Nepozabno poletje na Malti

Nepozabno poletje na Malti

Zahvala za to nepozabno izkušnjo, pridobljeno znanje in vsa poznanstva, ki so se spletla na Malti, gre čudoviti predstavitvi v lanskem letu na temo študija in prakse v tujini. Prvi ideji in navdušenju nad možnostjo pridobitve dodatnih izkušenj je sledilo iskanje lokacij, kjer je uradni jezik države angleščina. Skupaj s čudovitimi plažami in veliko Unesco lokacijami je hitro zmagala odločitev za Malto.

Za zasebno kliniko partnerjev doktorjev dentalne medicine različnih specializacij sem se odločila, ker sem želela osebni pristop in največje možnosti sodelovanja pri delovnem procesu na kliniki. Ti poletni meseci so v vseh pogledih presegli vsa moja pričakovanja, glede kliničnega znanja, novih prijateljstev in lepih spominov na to obdobje. Sodelovala sem lahko pri vseh delovnih procesih, naučili so me vseh tehnik postopkov, ki jih opravljajo, imela sem vsakodnevno priložnost asistiranja in ogleda posegov, tudi implantoloških in zahtevnih kirurških operacij.

Na ta način pridobljeno znanje je dodatno obogateno s tujo terminologijo in različnimi načini opravljanja postopkov, spoznavanja materialov, ki se uporabljajo v tujini, in medsebojne izmenjave vrednot, pogledov in kulturnih izkušenj. Posebej cenim perspektivo na lokalni utrip, ki so mi jo dali doktorji in sestre, s katerimi sem delala, ker so me po samem mentorstvu na kliniki povabili tudi na “garden party” ali na trail tek po službi, ob klifih ali po mestu, na kavo ali me presenetili s kakšno lokalno specialiteto – “honey ring” med službenim odmorom.

Ta odhod v tujino, ki se je v bistvu občutil kot delovne počitnice, se je izkazal za odprta vrata, oziroma dejansko zelo mamljivo ponudbo za službo. Hvaležna sem za stkana prijateljstva med vsemi na kliniki, močno upam, da ohranimo stike in me čim prej obiščejo tudi v Sloveniji (priznam, ob pisanju tega imam rosne oči). Odločitev za prakso v tujini priporočam vsem!

Aneli Cebek
Medicinska fakulteta

PRAKSA V TUJINI
Swieqi, Malta
Obdobje mobilnosti: avgust 2023–september 2023

Deli objavo:
Zapri