Preskoči na vsebino

ZGODBE

Nepozabna izkušnja v Ontinyentu

Nepozabna izkušnja v Ontinyentu

Praktično usposabljanje v okviru programa Erasmus+ sem opravljala v šoli CEIP Bonavista v mestu Ontinyent v Španiji od februarja do maja 2023. O tej odločitvi sem razmišljala kar nekaj let, saj sem kot absolventka razrednega pouka želela spoznati šolski sistem tudi katere druge države. Na omenjeno šolo sem po večmesečnem iskanju naletela na spletni strani z drugimi ponudbami praktičnih usposabljanj in ker so mi bili všeč pogoji za delo, sem jim poslala svoj življenjepis in kratko motivacijsko pismo. Najbolj sem bila skeptična glede lokacije, saj je ta šola v manjšem mestu, slabih 90 km oddaljena od Valencie. Toda že v prvem odgovoru od šole sem dobila pozitiven občutek ter tudi informacijo, da so že imeli slovensko študentko pri njih. Kmalu sem kontaktirala tudi njo, ki pa mi je potrdila odlično izkušnjo, ki jo je imela s to šolo. To in prijaznost koordinatorja programa Erasmus+ na izbrani šoli sta bila glavna razloga, da sem že kmalu pripravljala dokumentacijo za odhod na praktično usposabljanje v Španijo.

V šoli CEIP Bonavista sem opravljala delo jezikovnega pomočnika angleščine. Bila sem pri urah angleščine z učenci od 1. do 6. razreda ter v vrtcu s 4- in 5-letniki. Moja osnovna naloga je bila pomoč učencem pri učenju angleščine, še posebej pri govoru. Delo sem največkrat izvajala v manjših skupinah po razredih s pomočjo različnih aktivnosti, projektov in iger, ki so jih zastavili učitelji angleščine. Prav tako pa sem bila po svoji želji vključena v učne ure naravoslovja in družbe, ker sem si za temo magistrskega delo izbrala ravno družboslovje v španski šoli. Vsi učitelji na šoli so bili zelo prijazni, zelo všeč mi je bil njihov način dela z učenci. Veliko je bilo dela po skupinah, raziskovanja in ustvarjanja ter didaktičnih iger. Uporabljali so tudi različne učne pripomočke ter orodja, kot so tablični računalniki. Poleg spoznavanja šolskega sistema in delovanja šole sem bila vključena tudi v ostale aktivnosti, kot so npr. srečanje vseh šol regije Valencia in ostala druženja učiteljev. Tudi sama sem po razredih pripravila aktivnosti, kjer so učenci spoznali Slovenijo, našo kulturo in znamenitosti ter se kasneje preko igre preizkusili, kako dobro poznajo Slovenijo. Največji izziv pri praktičnem usposabljanju v Španiji mi je predstavljalo novo okolje s povsem novim jezikom in kulturo ljudi. Hitro sem ugotovila, da so Španci zelo prijazni ljudje, ki radi priskočijo na pomoč in tudi v šoli so mi bili vedno vsi na voljo. Izven šole sem se morala večinoma sporazumevati v španskem jeziku, kar pa mi je bilo čisto v redu, saj sem se tako preko vsakdanjih opravil lahko naučila novega jezika. Menim, da se kultura Špancev zelo razlikuje od naše, hitro sem se navadila na popoldanske “sieste” in zelo pozne večerje. Največje življenjske izkušnje, ki sem jih s praktičnem usposabljanjem pridobila, so neodvisnost, samostojnost in prilagodljivost. Prvič sem bila sama tako oddaljena od svojih prijateljev in družine za toliko časa in veliko stvari sem naredila prvič in izven svoje cone udobja. Toda na koncu se je izkazalo, da so to bile ene izmed najlepših in najboljših izkušenj v mojem življenju do sedaj. Eden izmed takšnih dogodkov je bilo naključno srečanje s študentko iz mesta Ontinyent, s katero sva hitro postali prijateljici. Preko nje sem spoznala tudi veliko ostalih fantov in deklet, ki so mi še bolje predstavili lokalno kulturo. Odkrivali smo skrite kotičke mesta ter različne plaže po drugih mestih. Z njihovo pomočjo sem se naučila valencijanščine, ki je poleg španščine uraden jezik v regiji Valencia. Prav tako pa smo skupaj pripravili nekaj tradicionalnih španskih kosil in večerij. Jaz pa sem jih naučila nekaj osnovnih slovenskih besed in jim pokazala znamenitosti naše države.

Zame je bila doživeta Erasmus+ praksa nepozabna izkušnja, kjer sem se ogromno naučila tako v šoli kot sama o sebi. Prišla sem v mesto, kjer nisem poznala nikogar, odšla pa sem polna pozitivnih vtisov in novih prijateljstev.

Maruša Špehar
Pedagoška fakulteta

PRAKSA V TUJINI
Ontinyent, Španija
Obdobje mobilnosti: februar 2023–maj 2023

Deli objavo:
Zapri