Preskoči na vsebino

ZGODBE

Moja prva praksa v tujini

Moja prva praksa v tujini

Sem Žan Ozmec, študent 3. letnika Fakultete za strojništvo v Mariboru. Med letošnjim poletjem sem se odločil za Erasmus+ prakso v tujini, natančneje na Slovaškem v Bratislavi. Za prakso sem se odločil, ker si želim spoznati različne poglede na strojništvo tudi z drugih področij, kjer strojništvo ni posebej omenjeno, a vseeno močno prisotno, ker sem željan novih znanj in poznanstev, ki mi bodo prišla prav v mojem nadaljnji karieri, in ker sem si želel spoznati delo, ki ni v domači državi. O montažnih hišah pred mojo prakso nisem vedel veliko, zato je bilo to področje dela za mene še posebej zanimivo, kar je tudi pretehtalo mojo odločitev, da sem se odločil za to delo. Za državo Slovaško sem se odločil zaradi tega, ker je pred tem nisem obiskal. Želel sem jo obiskati, tako njo kot njene prebivalce, ki so me zelo lepo sprejeli. Za mesto Bratislava pa sem se odločil, ker je glavno, najbolj pomembno ter največje mesto Slovaške, ki šteje okoli pol milijona prebivalcev in ker ni tako zelo oddaljeno od nas, približno kakih 350 kilometrov.

Prvi dan, ko sem prišel na svoje novo delovno mesto, sem dobil nova delovna oblačila ter obutev, da sem bil zavarovan pred poškodbami, ki bi se mi lahko zgodile na delovnem mestu. Dobil sem tudi svoje lastno orodje, ki sem ga potreboval pri delu. Kasneje smo se odpravili na gradbišče, kjer sem počasi skozi delo spoznaval, kaj se pričakuje od mene. Najprej sem pomagal sodelavcem pri manj zahtevnih opravilih gradnje montažnih hiš, kot so: pravilno pozicioniranje zidov, kasneje popravljanje in pritrjevanje zidov, montaža strehe, ki je pri montažnih hišah sestavljena iz kvadratnih plošč. Pomagal sem tudi pri pritrjevanju mavčnih plošč. Vendar sem tudi pri tem delu opazoval različne strojniške prijeme in znanja, ki so potrebna tudi pri manj zahtevnih opravilih.

Kasneje, ko sem že imel več izkušenj, sem že delal bolj zahtevne stvari, ki mi jih je naročil delovodja gradbišča. Ko sem že bil dobro seznanjen z vsemi deli, ki sem jih moral vedeti, sem pomagal delovodju gradbišča z branjem, razumevanjem in analiziranjem tehniške dokumentacije za hišo, kar mi je bilo zelo zanimivo. Ko je bil delovodja gradbišča odsoten, sem se tudi sam preizkusil v tem delu, ker sem bil njegov namestnik. Opravljati sem moral vso njegovo delo in ob tem nadzirati ekipo delavcev, da so svojo delo dokončali v določenem času in zadovoljivo. Tudi to delo se mi je zdelo zelo zanimivo, ker sem vedno opazoval delovodje, ker je njihovo delo zavzemalo največ različnih strok in ob tem so morali nadzorovati veliko delavcev ter celotno gradbišče. Vsak dan sem tudi pisal poročila o posameznih delovnih dneh, ki sem jih moral oddati direktorju, da je bil seznanjen z delom in napredkom na gradbišču. Moja naloga je bila tudi komuniciranje z zunanjimi izvajalci, ki so tudi delali na gradbišču istočasno in jih pravilno usmerjati. Organiziral sem tudi vso ostalo delo, da so vsi, ki so delali na gradbišču, lahko svoje delo opravljali nemoteno in da je vse potekalo gladko. Sodeloval sem tudi pri predaji hiše novim lastnikom, kar je bilo zelo zanimivo, ko smo jim s ponosom predali njihov novi dom. Odgovarjal sem tudi na različna vprašanja novih lastnikov o tem, kako je potekalo delo, in še če jih je kaj bolj podrobno zanimalo. Ob vsem tem delu sem še dodatno izpopolnil svoje znanje angleščine, predvsem strokovnih izrazov na področju gradbeništva in strojništva, kar bom lahko s pridom izkoriščal na svoji nadaljnji strokovni poti.

Slovaška ima zelo zanimivo kulturo, ki je kar precej podobna naši, vendar pa je malo bolj podobna vzhodnoevropski, kjer je tudi prisoten vpliv nekdanjega socializma. Ljudje so zelo odprti in prijazni, vendar pa sem opazil, da veliko ljudi ne zna govoriti angleško, predvsem srednja in starejša populacija.

Če povzamem vse zgoraj napisano, sem zelo vesel, da sem se odločil za Erasmus+ prakso na Slovaškem. Upam, da bom imel možnost to še kdaj ponoviti. Naučil sem se zelo veliko stvari pri gradnji hiše na področju strojništva, voditi skupino delavcev, jih kontrolirati in upoštevati. Naučil sem se tudi veliko o novi kulturi, ki je bila zelo zanimiva za spoznati. Želel bi poudariti, da te študij veliko nauči, praksa pa te izuči. Zelo bi pohvalil tudi svojega delodajalca Freemont Bau, kjer so znali prisluhniti mojim željam in me naučili zelo veliko novih stvari, ki jih bom zelo potreboval v svoji nadaljnji karieri.

Žan Ozmec
Fakulteta za strojništvo

PRAKSA V TUJINI
Bratislava, Slovaška
Obdobje mobilnosti: julij 2022–september 2022

Deli objavo:
Zapri