Preskoči na vsebino

ZGODBE

Moja izkušnja na Veleposlaništvu RS na Dunaju

Moja izkušnja na Veleposlaništvu RS na Dunaju

Študij prava je lahko suhoparen, če nisi radoveden, odprt za nove izkušnje in izzive. Po končani prvi stopnji sem vedela, da želim pridobiti nekaj praktičnih izkušenj, kljub temu da to ni predvideno v sklopu obveznega dela našega študijskega procesa. Ko sem zasledila oglas na internetni strani Erasmus+ in na strani svoje fakultete, sem vedela, da je to tisto, po čemer sem hrepenela in kar sem potrebovala za svoj karierni in osebni razvoj. Odločila sem se za prakso na Veleposlaništvu RS na Dunaju, saj so že v sklopu samega študija mojo pozornost najbolj pritegnili predmeti z mednarodnega področja. Delo diplomata mi je približal g. Mitja Drobnič s svojo predstavitvijo na enem izmed predavanj na Pravni fakulteti in me s svojimi delovnimi izkušnjami ter pestrimi zgodbami zelo navdušil. Zelo me je zanimalo delovanje našega veleposlaništva na Dunaju, sploh zaradi tako tesno povezane skupne zgodovine obeh držav. Prav tako sem bila zmeraj navdušena nad mestom Dunaj, saj za Slovenijo že od nekdaj predstavlja pomembno središče, ki je bogato tako na kulturnem kot gospodarskem področju.

Moj delovnik je potekal vsak dan od ponedeljka do petka, od 9. do 17. ure. Prva stvar zjutraj je bila preklopiti telefon iz nočnega modusa, iti po pošto in pregledati vse objave avstrijskih medijev tistega dne ter prevesti in napisati povzetke člankov v slovenščini. Članke (klipinge) je bilo treba razvrstiti v štiri sledeča področja: Slovenija, notranje zadeve, EU in zunanje zadeve ter gospodarstvo. Celoten delovnik pa je bilo treba odgovarjati na telefonske klice in nuditi predvsem konzularno pomoč, tako Slovencem kot Avstrijcem, Nemcem … Po napisanih klipingih si kot praktikant na voljo vsem diplomatom, če te potrebujejo. V najtesnejšem, vsakodnevnem stiku sem bila s konzulko, ki vodi konzularni oddelek na Veleposlaništvu. Pisala sem najrazličnejše dopise, ki so zajemali posredovanje vlog za izpisek iz matičnega registra o rojstvu, posredovanje osebnih dokumentov, vozniških dovoljenj, različnih kazni, mrliških listov … Prav tako sem urejala priglasitve v državljanstvo in izpis iz državljanstva. Napisala sem tudi nekaj konzularnih not, tako v angleškem kot nemškem jeziku. S pomočjo diplomatov sem prav tako napisala več depeš na različnih področjih, ki so bila razposlana na ministrstva v Sloveniji in na Veleposlaništva v Avstriji. Tedenska poročila o energetiki v Avstriji sem pisala tudi za diplomata za gospodarstvo. Prav tako sem se udeležila nekaj konferenc in diskusij, po koncu katerih sem morala sestaviti poročilo in obveščati o tamkajšnjem dogajanju. Na tedenski ravni pa sem bila tudi v stiku z diplomatom na kulturnem področju, kjer sem v okviru Slovensko kulturnega informacijskega centra opravljala različne naloge, sestavljala in oblikovala programe za različna kulturna dogajanja, na katerih sem tudi prisostvovala in pomagala pri sami organizaciji dogodka. Kulturni dogodki so vključevali tako razstave, branje poezij, predvajanja slovenskih filmov kot glasbene koncerte. Dogodki pa so potekali tudi na političnem področju, kjer sem prisostvovala v pripravah in kasneje tudi sprejemala goste. Ob koncu tedna se je vedno moral narediti popis pošte za avstrijsko pošto in jo tudi tja odnesti, med drugim pa pripraviti in zapakirati diplomatsko pošto za Slovenijo. Moja vsakodnevna komunikacija je potekala v slovenskem, nemškem in angleškem jeziku. V vseh treh jezikih sem se izpopolnila in vidim jasen napredek pri razumevanju in izražanju.

Na Veleposlaništvu in na dogodkih, povezanih z njim, sem spoznala ogromno ljudi, ki mi bodo ostali v lepem spominu. Bila sem dana v najrazličnejše situacije, v katerih sem se na svoji poti znašla prvič in so me zato še toliko bolj okrepile in obogatile. Ti štirje meseci in pol so me oblikovali v samostojnejšo in marljivejšo osebo. Ogromno sem se naučila o avstrijski kulturi in njihovi zgodovini. Izpopolnila sem se predvsem v nemškem jeziku. Po teh mesecih, preživetih v tujini, stran od cone udobja, se počutim bolj pripravljeno na življenje, saj so moji cilji še bolj izoblikovani. Hvaležna sem za vsak trenutek in vsako izkušnjo.

Nika Levanič
Pravna fakulteta

PRAKSA V TUJINI
Dunaj, Avstrija
Obdobje mobilnosti: november 2022–marec 2023

Deli objavo:
Zapri