Preskoči na vsebino

ZGODBE

Kirurška praksa z neskončno sonca in morja

Kirurška praksa z neskončno sonca in morja

Sem Vanja, februarja sem opravila zadnji izpit na fakulteti za medicino in si privoščila še zadnje sladke proste mesece svojega študentskega življenja. Po končanem stresnem obdobju na fakulteti se mi je porodila želja, da bi se odpravila sama v tujo državo za nekaj časa in vzporedno počela nekaj, kar me veseli. Ker sem si vedno želela izkusiti, kako je živeti tik ob morju, imeti neskončno sončnih dni in biti kar nekaj kilometrov vstran od domačega kraja, sem si izbrala ta kraj. Ko sem pisala bolnišnici San Roque v Maspalomasu, nisem imela visokih upov, saj sem bila prepričana, da ne bom dobila odgovora. A kot strela z jasnega neba mi je kontaktna oseba iz bolnišnice odpisala v nekaj urah in sanje so nekako postajale resničnost.

V bolnišnici sem opravljala prakso na kirurškem oddelku za splošno kirurgijo. Bolnišnica je privatna in imajo drugačne načine zavarovanj bolnikov kot mi. V bolnišnici sem bila novost, in sicer ena redkih tujih študentov in študentov na splošno, ki je tam opravljala kakršno koli prakso. Večina študentov opravlja svoje študijske dolžnosti v glavnem mestu Gran Canarie – Las Palmas, saj so vse fakultete locirane tam.

Pod nadzorom so me imeli trije mentorji – en iz Barcelone, drug s Poljske in tretji iz Argentine. To sem omenila, ker je kar nekaj ljudi na tem otoku priseljenih iz drugih držav in so se odločili tukaj ustaliti. Jih tudi popolnoma razumem, zakaj.

V bolnišnico sem hodila od ponedeljka do petka, vsak dan po nekje od 4 do 7 ur. Dva dneva na teden sem bila z enim od mentorjev v ambulantah, v preostalih treh dneh pa v operacijskih dvoranah. Pri vseh dnevnih operacijah svojega oddelka sem bila zraven. Vmes samo kot opazovalec, pogosto pa so mi dovolili, da asistiram, kar mi je bilo v veliko veselje. Ves čas sem bila deležna razlag s strani mentorjev in so mi z veseljem razložili, če sem imela kakšna vprašanja. Med čakanjem na operacije s svojega oddelka sem vmes iz radovednosti hodila gledat operacije z drugih vej kirurgije, največ travme, plastike in vaskularne kirurgije, kjer so me vmes tudi povabili, da lahko asistiram pri naslednji operaciji. Osebje je bilo vedno prijazno. Večinoma sem se pogovarjala v angleščini in nekaj malega v španščini, če sem razumela in vedela, kako odgovoriti. Edino, kar me je presenetilo glede jezika, je to, da mnogo delavcev angleščine ne razume in je ne govori. Na srečo sem imela mentorje, ki so razmeroma dobro govorili angleško in komunikacija z njimi ni bila problem.

Ker je ta kraj, kjer sem opravljala prostovoljno prakso, zelo turističen, so tudi cene, predvsem stanovanj, zelo turistične. Za transport sem koristila avtobus, preostalo sem pa prehodila. Je pa zanimivo, da od juga do severa otoka potrebuješ samo nekje od 45 minut do 1 ure vožnje.

Pokrajina otoka je zelo raznovrstna, kar me je presenetilo. Jug je zelo suh in samo nekajkrat na leto dežuje, sever je malce hladnejši in verjetnosti dežja so tudi pogostejše. Potem pa je sredina otoka, ki jo predstavljajo veličastne gore, zelo lepi razgledi in prijetne majhne vasice. Otok ima obilo plaž in pa tudi svojo majhno puščavico na jugu. Zaradi ugodne klime čez celo leto Kanarski otoki privabijo vsako leto ogromno turistov in tako turizem predstavlja glavnino dohodka otočja.

Nad celo izkušnjo sem več kot zadovoljna in mi ni niti malo žal. Pridobila sem znanje, prijateljstva, poznanstva in doživela lepoto otoka ter njegovo kulturo.

Vanja Srkoč
Medicinska fakulteta

PRAKSA V TUJINI
Maspalomas, Gran Canaria, Španija
Obdobje mobilnosti: april 2023–junij 2023

Deli objavo:
Zapri