Preskoči na vsebino

ZGODBE

Erasmus praksa na Nizozemskem

Erasmus praksa na Nizozemskem

Kot študent na drugi stopnji Fakultete za strojništvo sem si že na začetku zadal cilj pridobiti čim več izkušenj, ki mi bodo pomagale pri iskanju zaposlitve po študijskem obdobju. Ena izmed njih je bila tudi praksa v tujini, kjer sem videl možnost nadgradnje znanja v smeri strojništva, osebne rasti, spoznavanja različnih kultur, potovanja in še mnogo več. Pri iskanju delodajalca sem bil precej odprt in se nisem omejeval na določeno državo. Po pošiljanju prošenj številnim podjetjem je seveda prišlo do zavrnitev, vendar me to ni ustavilo. Ob začetku novega študijskega leta pa sem prejel ponudbo za opravljanje prakse na Nizozemskem, kar sem po nekaj razgovorih tudi sprejel.

Nizozemska je precej znana po številnih inovativnih start-up podjetjih in takšno je bilo tudi to, kar me je ob predstavitvi in raziskavi navdušilo in se mi naposled tudi ni bilo težko odločiti. Podjetje razvija inovativne gonilnike za zvočnike, ki v marsikaterem aspektu prekašajo konvencionalne tipe. Preko različnih in zanimivih projektov sem kot razvojni inženir imel naslednje naloge: iskanje tehnoloških rešitev, raziskave na področju materialov, raziskave na področju proizvodnih procesov, modeliranje, konstruiranje za proizvodnjo, simuliranje sestavnih modelov gonilnika, sestavljanje prototipov in na koncu testiranje prototipov. Glede na naštete zadolžitve lahko rečem, da je bilo kar precej nalog, ki jih je bilo treba izpolnjevati iz dneva v dan ter iz tedna v teden. Vendar kljub precej zapolnjenemu urniku to ni bila težava, saj sem bil v podjetju ves čas obdan z zelo entuziastičnimi sodelavci, ki so bili zmeraj pripravljeni priskočiti na pomoč. Moja praktična izkušnja pa seveda ni obsegala samo dela, temveč sem ob tem spoznaval različne kulture, tako znotraj kot tudi izven delovnega okolja. Ob tem sem dobil širši vpogled v njihove navade, običaje in na primer avtentične jedi, kar me je od vsega najbolj navdušilo. Praksa ti da tudi nekaj več, saj začneš bolj ceniti vsakodnevna opravila, ki so bila prej samoumevna, ob tem pa se zaveš sposobnosti samostojnega življenja in svobode, ki ti je dana.

Ta praktična izkušnja me je naučila veliko vsega, kar si bom zapomnil do konca življenja, in bi jo seveda priporočal vsakomur, ki mu je dana ta priložnost.

Filip Bombek
Fakulteta za strojništvo

PRAKSA V TUJINI
Nieuw-Vennep, Nizozemska
Obdobje mobilnosti: december 2021–september 2022

Deli objavo:
Zapri