Preskoči na vsebino

ZGODBE

5-mesečna praksa na Dunaju

5-mesečna praksa na Dunaju

Za izmenjavo na Dunaju sem se odločil iz številnih razlogov, predvsem pa da bi spoznal način dela na tujih institucijah, sodeloval z drugimi strokovnjaki na svojem področju in hkrati vadil strokovno komunikacijo v angleškem jeziku. Dunaj sem izbral, ker je vodja Inštituta za molekularno modeliranje in simulacije (MMS), kjer sem opravljal svojo 5-mesečno prakso, red. prof. dr. Chris Oostenbrink, sorazvijalec znanega računalniškega programskega paketa GROMOS. Tako sem lahko iz prve roke prejel napredno strokovno pomoč o uporabi programa GROMOS, hkrati pa tudi pomoč pri načrtovanju računalniških simulacij.

Ključni cilj moje izmenjave na Dunaju je bil raziskati vpliv mikrovalov na strukturo proteinov z uporabo računalniških simulacij molekularne dinamike. Poenostavljeno povedano, nam simulacije molekularne dinamike omogočajo mikroskopski vpogled v strukturo in delovanje molekul ter celičnih struktur na časovni ravni femto- in nanosekund. Prednosti takšnih eksperimentov v primerjavi z laboratorijskimi so nižja cena izvedbe, saj namesto dragih kemikalij in laboratorijskih instrumentov potrebujemo le zmogljiv računalnik, varna analiza nevarnih snovi in ekstremnih pogojev ter praktičnost.

Poleg obilice strokovnega znanja sem nadgradil tudi svojo govorjeno angleščino, saj na univerzi poteka vso sporazumevanje v tem jeziku. Ta veščina mi bo zelo koristila predvsem v prihodnje, saj je pogovor v tujem jeziku o strokovnih temah neprimerljivo zahtevnejši kot vsakdanji pogovori, kar mi bo omogočilo lažje sodelovanje in predstavitve svojih projektov na mednarodni ravni.

Navsezadnje pa mi Erasmus praksa na Dunaju ni omogočila le nadgradnje znanja, vendar tudi odprla oči o delu na drugih institucijah in v tujih državah. Posebej zanimivo se mi je bilo podrobneje učiti, kako drugje zagotavljajo dobro sodelovanje med sodelavci in skupaj rešujejo znanstvene probleme s spletnimi orodji za komunikacijo in dobro organiziranimi sestanki.

Erasmus prakso oziroma izmenjavo mi je priporočilo že mnogo starejših študentov in tudi sam sem menil, da bi moral vsak študent vsaj za nekaj mesecev izkusiti delo ali študij v tujini. Za večino je prav program Erasmus najboljša priložnost v življenju, da izkusi delo v tujini, v zahvalo radodarni Erasmus štipendiji in večji zmožnosti prilagajanja v življenju kot kadarkoli pozneje.

Matic Broz
Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo

PRAKSA V TUJINI
Dunaj, Avstrija
Obdobje mobilnosti: junij 2022–oktober 2022

Deli objavo:
Zapri