Preskoči na vsebino

STORIES

The best half year of my life

The best half year of my life

Prišel je oktober in kot vsako leto je bilo jasno, da bo treba začeti z novim študijskim letom, novimi izzivi, novim sedenjem za debelimi knjigami. Vendar to leto je bilo drugače, ker sem zaključila z večino izpitov in vzela ”absolventa”, katerega sem izkoristila za 9-tedensko izmenjavo Erasmus plus v obliki prakse v bolnišnici. Ideja, da bi se udeležila izmenjave v bližnji Avstriji, je bila aktualna že kakšno leto, vendar nikdar zbrala dovolj časa (beri-poguma), da bi napisala mail tamkajšnji prijazni predstavnici in se dogovorila za vse potrebno. Avstrija v naši domovini nekako že od nekdaj velja za pot v mnoge priložnosti za boljšo službo, z boljšo plačo in posledično boljšo prihodnostjo, in ker se že od vrtca učim nemškega jezika, sem se odločila izkoristiti priložnost, ki mi je bila ponujena dobesedno na dlani in si ustvariti svojo predstavo o delu v zdravstvu v sosednji državi.

Kmalu po poslanem mailu, naslovljenem na predstavnico za Erasmus izmenjave v Grazu in dolgem seznamu dokumentov, ki jih je bilo potrebno urediti, sem ugotovila, da bo potrebno krepko zavihati rokave, če želim urediti vse v vnaprej določenem roku, ki je bil oddaljen le še kakšen mesec. S pomočjo kolegice, ki je izkušnjo z Erasmus prakso že dala skozi in njenimi super nasveti, mi je vse uspelo urediti pravočasno. Prav tako so bili zelo potrpežljivi in v veliko pomoč tudi v Erasmus+ pisarni na Univerzi v Mariboru in kot bi trenil je moja izmenjava bila potrjena. Na hitro sem našla še super prenočišče v Grazu, spet s pomočjo kolegov, ki so že bili na izmenjavi v Grazu in že sem pakirala kufre za prvo pot do še ene nove izkušnje in odkrivanja še enega novega mesta ter njegovih ljudi in kulture. Gospa iz pisarne za Erasmus prakso v Grazu, s katero sem se dogovarjala po mailu, me je zelo prijazno sprejela v svoji pisarni in mi dala prve napotke za delo v bolnišnici ter mi izročila uporabne brošure o dogajanju v mestu, zanimivih lokacijah, ki jih je vredno obiskati, itd. Seveda sem našla čas in ob popoldnevih z veseljem odkrivala mesto s pomočjo zelo dobro urejenega javnega prometa, rolala, šla v kino ali na pijačo z novimi in starimi znanci ali pa enostavno uživala v enem izmed številnih parkov in se prepuščala sončnim žarkom.

Moja izmenjava je sicer trajala kratek čas, ampak sem v teh par tednih spoznala veliko novih ljudi, med njimi tudi študenta na izmenjavi iz Brazilije in Latvije, s katerima smo še danes v kontaktu. Lepe spomine imam tudi na številne zaposlene na 3 oddelkih, kjer sem bila praktikantka, saj so vsi bili zelo prijazni in vedno pripravljeni pomagati. Dobro je vedeti tudi to, da so vedno vprašali, ali želim komunicirati v angleščini ali nemščini, saj obvladajo oboje, kar je lahko prednost za koga, ki z nemščino mogoče ni preveč siguren.

Moja Erasmus + izkušnja mi pomeni zelo pomembno doživetje in čudovito izkušnjo v času dolgega 6-letnega študija, saj mi je pomagala pridobiti veliko samozavesti in razbiti mite o tujini in tujih jezikih, odprla mi je pot v svet, saj vsakič, ko mi čas dopušča, z veseljem in brez zadržkov potujem po bolj in manj oddaljenih krajih sveta in najpomembnejše dejstvo je, da mi je ta izmenjava pomagala odkriti kaj resnično želim delati v svojem življenju/poklicu.

Zelo sem hvaležna za to priložnost in res bi priporočala vsakomur, da izkoristi vse, kar mu je ponujeno v času študija, ter s tem pridobi izkušnje in znanje, ki ga ni mogoče pridobiti v skriptah in tudi ne na predavanjih in seminarjih na matični fakulteti.

Sandra Prelog
Medicinska fakulteta

Share post:
Zapri